Finans

Danica slipper med skrækken - Forbrugerombudsmanden dropper erstatningssag

Forbrugerombudsmanden har besluttet ikke at gå videre med sagen om Danica-kunder, der gik glip af millioner, da de droppede deres garantier.

Artiklens øverste billede
Danica er Danmarks næststørste pensionsselskab.

Danica Pension ser ud til at slippe for en økonomisk lussing i en sag om kunder, der har fået for lidt for at droppe deres afkastgarantier. Forbrugerombudsmanden har besluttet ikke at gå videre med sagen, hvor Danica undervejs bl.a. har mødt hård kritik fra Finanstilsynet.

I 2012 og 2013 tilbød Danica en række kunder at skifte fra produkter med afkastgaranti til produkter uden garanti. I forbindelse med skiftet fik kunderne tilbudt en økonomisk kompensation for at opgive garantien. Men efterfølgende viste det sig, at Danica benyttede en upræcis regnemetode, der gjorde, at kunder fik en betydelig lavere kompensation, end de var berettiget til, hvis Danica havde benyttet en mere præcis og individuel beregningsmetode.

Sagen har fået Finanstilsynet til at ændre reglerne fremadrettet, mens Forbrugerombudsmanden har overvejet at rejse en erstatningssag for de kunder, som sagde ja til at skifte på et upræcist grundlag. Den sag er nu droppet, oplyser Forbrugerombudsmanden Henrik Øe i en pressemeddelelse.

»Danica Pension burde have rådgivet sine kunder bedre om skiftet til et markedsrente-produkt. Men selve beregningsmetoden var ikke ulovlig på daværende tidspunkt. Det er en af grundene til, at jeg har valgt at afslutte sagen,« siger Henrik Øe.

Sagen kan dog stadig få en økonomisk eftervirkning. Som led i sagens afslutning har Forbrugerombudsmanden og Danica Pension aftalt, at kunderne i en periode på mindst seks måneder har mulighed for at anlægge sag mod Danica Pension.

Ifølge Finanstilsynets gennemgang af sagen drejer det sig i det værste tilfælde om en kunde, der gik glip af 1,7 mio. kr., fordi Danica brugte upræcise regnemetoder.

Finanstilsynet lagde i efteråret 2013 op til en påtale af Danica, men sagen blev droppet i Det Finansielle Virksomhedsråd, der er en slags overdommer for Finanstilsynet.

Forbrugerombudsmanden fremhæver fire forhold, der tilsammen gør, at han ikke har valgt at anlægge en sag. De fire punkter er:

- At Danica Pension brugte en af flere lovlige beregningsmetoder til at beregne kompensationsbeløbet til kunderne.

- At Folketinget siden har fastlagt en lovbestemt beregningsmetode, som selskaberne fremover skal bruge. Spørgsmålet er derfor historisk.

- At det ikke er muligt at sige generelt, hvorvidt kunderne ville have foretaget et omvalg, hvis de var blevet mere fyldestgørende informeret. Det skyldes, at et markedsrenteprodukt kan være fordelagtigt af andre årsager, f.eks. fordi det vurderes at give større mulighed for at opnå højere afkast.

- At Forbrugerombudsmanden har aftalt med Danica Pension, at der nu er en periode på minimum seks måneder, hvor kunder, der har accepteret Danica Pensions tilbud om omvalg fra gennemsnitsrente til markedsrente i efteråret 2012 og foråret 2013.

Danica har for nylig sat gang i en ny kampagne, hvor kunderne kan få bonus for at droppe garantierne. Den nye kampagne kører under de nye regler, hvor kundernes bonus er beregnet efter en mere præcis metode.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.