Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pladeproducent har sejret sig ihjel

Canadas eneste pressefabrik for vinylplader står med et noget uventet problem, der betyder lukning.

efterspørgslen på vinylplader er høj, men der bliver ikke produceret flere pressemaskiner. Foto: AP

Efter at have været dødsdømt og næsten forsvundet fra musikmarkedet, sælger vinylplader nu i et antal, der kan sammenlignes med de gode gamle dage. Pladefabrikkerne kører på højtryk, og det har givet anledning til et nyt problem: Det er ikke muligt at købe nye pressemaskiner til vinylplader, da de simpel hen ikke produceres mere. Så de gamle maskiner, der stadig virker, er i høj kurs, hvilket kan presse små producenter ud.

I Canada har selskabet RIP-V været ene om at holde skansen som pladeproducent. Selskabet har siden 2009 presset vinylplader – og de senere år med stor succes. Firmaet blev stiftet af Philippe Dubuc, en tidligere bankmand, som startede forretningen ved at investere i 15 pladepresser til en pris på 100.000 canadiske dollars. RIP-V har godt nok kun udnyttet de seks af maskinerne selv, men lageret af ældgamle pladepresser er i mellemtiden blevet en formue værd. En formue, der er så stor, at Dubuc nu har valgt at sælge ikke blot de ni ekstra pressemaskiner, men alle 15 til en unavngiven pladeproducent i New Jersey, USA.

“Vores produktion er vokset med 85 pct. i år, og det samme skete i fjor. Og selv om vi er glade for succesen, betyder det, at vi fremover måtte køre i toholdsskift, hvis vi skulle fortsætte. Og det ville blive for dyrt til at være rentabelt,” siger Phlippe Dubuc til avisen The Globe And Mail.

Pladepresser vender hjem

I Canada er de forståeligt kede af at miste landets eneste pladefabrik, som lukker i januar. Men der er glæde i Newark, New Jersey. De 15 pladepresser kommer nemlig tilbage til den by, hvor RIP-V i sin tid købte dem. Og firmaet har endda ansat lederen af den oprindelige pladefabrik til at stå for produktionen.

LÆS OGSÅ: Producer dine egne vinylplader hjemme

Og som en ekstra nyhed ser det endda ud til, at Canada ikke behøver at være uden vinylpresser længe. En ny producent, Canada Boy Vinyl, lover, at de er på vej til at starte en ny fabrik i Calgary, Canada. Hvornår det i givet fald bliver en realitet, meldes der ikke noget om på den sparsomme hjemmeside, men de søger nu efter erfarne folk, der kan det ældgamle håndværk.

BRANCHENYT
Læs også