Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vi passer godt på Danmark

Vi vil føre både en interessebaseret udenrigs- og sikkerhedspolitik samtidig med, at vi fører en værdibaseret udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det skal rapporten fra Peter Taksøe-Jensen give et strategisk, debatskabende bud på.

Foto: Lars Krabbe

Verden er blevet et meget bedre sted på en lang række områder. Antallet af ekstremt fattige er halveret siden årtusindskiftet. Det er børnedødeligheden også, ligesom vi næsten har halveret antallet af børn, der ikke går i skole. Dobbelt så mange har adgang til rent vand. De seneste 25 år er cirka 1 mia. mennesker blevet løftet ud af fattigdom og ind i middelklassen. En milliard mennesker, der nu kan drømme om mange af de ting, som vi i Danmark tager for givet. Verden er sågar blevet mere lige – og udviklingen ser ud til at fortsætte for fuld styrke.

Men den positive udvikling kan være svær at få øje på midt i alle de kriser, konflikter og udfordringer, som verden også står midt i. Da vi overtog regeringsmagten for knap et år siden, var danske fly i aktion mod en hidtil uset brutal terrororganisation, IS. Kort efter vandrede titusinder af flygtninge og migranter nordpå gennem Balkan på vej mod Tyskland og Nordeuropa. Rusland stod bag en konflikt i Ukraine og udøvede et kynisk pres mod vores baltiske naboer. Og EU stod og står fortsat i en meget vanskelig situation mellem ønsket om mere fælles handling og et reformeret EU med mere spilleplads til de enkelte lande...

Læs også