Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Taksøe minder om, hvad det betyder at være et lille land

Uden alliancer kan Danmark ikke pleje sine egne interesser. Derfor er interessebaseret udenrigspolitik ikke det samme som at være sig selv nok. Taksøe råber op i en brydningstid.

Da Peter Taksøe-Jensen under lanceringen af rapporten blev spurgt, om han kunne nævne eksempler på udenrigspolitiske eller militære aktioner, som Danmark havde deltaget i, men burde have sagt nej siden fodnoteperiodens ophør, var svaret, at han »ikke ville sige noget, som vi ikke skulle have været med i«. Foto: Lars Krabbe

Da tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) i 2003 blev spurgt om, hvad der var Danmarks langsigtede interesse i at gå med i Irak-krigen, svarede han, at det var at fastholde det transatlantiske forhold.

Spørgsmålet er, om Møller dermed bestod ”Taksøe-testen”, de kriterier, som regeringens udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, stiller op for at udøve den fokuserede og interessebaserede udenrigspolitik, som han anbefaler i den rapport, der blev offentliggjort mandag. Før Danmark kaster sit lod i en urolig verden, skal beslutningstagerne spørge sig selv, om det er i Danmarks interesse, hvad står på spil for Danmark? Kan Danmark indgå i partnerskaber, og kan Danmark gøre en forskel?..

Læs også