Finans

Rigmænd og bankdirektører bliver forgyldt af bankfiasko

Mens ejerne bag FIH Erhvervsbank står til at tjene 4 mia. kr. på at aflive banken, må skatteborgerne, som finansierede en redningspakke for fire år siden, nøjes med 150 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Fra venstre er det bankdirektør Henrik Sjøgreen, investorerne Christian Dyvig og Frits Schur samt tidligere bankdirektør Bjarne Graven Larsen. Alle står til store gevinster, når FIH lukker.

Investorerne bag FIH Erhvervsbank er få måneder fra at indkassere den store gevinst, når de ventes at lukke banken. Det står klart, efter at et økonomisk udestående med staten er blevet afklaret.

Ejernes gevinst er kontroversiel, fordi den kommer i hus bare fire år efter, at politikerne måtte skride ind med milliardhjælp for at redde banken med Bankpakke 5. Nu står ejerne til at tjene 27 gange så meget, som de danske skatteborgere, der finansierede hjælpepakken.

Rigmændene Christian Dyvig og Fritz Schur står ifølge Finans' beregninger til at tjene ca. 400 millioner kroner på deres ejerandel i FIH, hvoraf Christian Dyvig tager langt den største del. Bankens adm. direktør, Henrik Sjøgreen, ventes at tjene ca. 35 mio. kr., og det samme gælder hans tidligere meddirektør Bjarne Graven Larsen. Øvrige ledende medarbejdere kan dele ca. 80 mio. kr. Og pensionskæmperne ATP, PFA og svenske Folksam indkasserer resten af den samlede gevinst på ca. 4 mia. kr.

Til sammenligning får staten i alt 150 mio. kr. i renter og overskudsdeling for at hjælpe banken af med problematiske ejendomsudlån for 17 mia. kr. i Bankpakke 5. Professor på CBS, Jesper Rangvid, kritiserer, at staten ikke får mere for den kæmpe håndsrækning, man gav ejerne.

»Skulle man i forbindelse med Bankpakke 5 have overvejet en model, hvor staten kunne få en større andel af en efterfølgende gevinst til investorerne? Det mener jeg godt, man kan diskutere,« siger Jesper Rangvid.

EU-Kommissionen har konkluderet, at politikerne gav ulovlig statsstøtte til FIH Erhvervsbank, fordi banken fik hjælpen for billigt. Den afgørelse, som er anket til EU-domstolen, kan sende ekstra penge i statskassen.

Det er Finansiel Stabilitets adm. direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, der har lavet aftalen med FIH. Han forklarer, at man i sin tid fokuserede på at beskytte de 44 mia. kr., som staten tidligere havde givet i lån og garantier til FIH Erhvervsbank.

»Man kunne have lavet det på flere måder, men vi lagde mest vægt på sikkerhed,« siger Henrik Bjerre-Nielsen.

FIH’s adm. direktør, Henrik Sjøgreen, understreger, at det store afkast først er hjemme, når de sidste kunder er ude. Under alle omstændigheder, mener han, at aftalen med staten er fair.

»Staten får både renter, afdrag og gebyrer tilbage. Og på toppen af det får staten også et betydeligt beløb i overskudsdeling,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.