Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Jeg er bekymret for et samfund, som glemmer sine værdier«

Vores »historiske demens« kan betyde, at vi kommer til at smide nogle af de værdier ud, som har været og er det danske samfunds styrke, mener historikeren og samfunds- og kulturkritikeren Michael Böss. For at kunne møde nye borgere og tackle de udfordringer, som Danmark står overfor som nation, skal vi vide og forstå, at det unikke danske demokrati og samfund er udsprunget af særlige historiske forhold og erfaringer. Det kan Danmarkskanonen hjælpe til med.

»Det har kendetegnet os i de første årtier af indvandringen, at vi har været alt for tøvende, og det ligger i vores høflighedskultur. Det tror jeg, at der er meget bred politisk konsensus om i dag. Der er mange, der er kommet hertil, som ikke kendte til de præmisser, der fungerer i et velfærdssystem med kombinationen af pligter og rettigheder. Nogle grupper har haft en sjov, naiv forestilling om, at alle gerne ville være som os, og at man helt automatisk blev dansker, når man trådte ind over grænsen, fordi vi universielt set har de helt rigtige værdier her i landet. Men det ville alle bare ikke, og det kunne vi ikke helt forstå. Men der er kommet en større erkendelse i de senere år, og derfor er der også politisk set langt ude på venstrefløjen en enighed om, at vi må definere nogle klare danske værdier, f.eks. at mænds overgreb på kvinder ikke kan legitimeres under nogen omstændigheder,« siger historiker og debattør Michael Böss. Foto: Joachim Ladefoged

Tiden er kommet. Til at reflektere. Til at diskutere. Til at skabe sammenhæng og forståelse for, hvad der historisk, åndeligt og kulturelt har skabt det moderne Danmark.

»Jeg mener ikke, at man på nogen selvfølgelig måde kan tale om et dansk folkeligt fællesskab i dag, men jeg mener, at det er utroligt vigtigt, at man gør det.«..

BRANCHENYT
Læs også