Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kina slår hårdt ned for at undslippe Vestens »dybe og mørke skygge«

Det kinesiske styre råber stadig højere om »fjendtlige udenlandske kræfter«, der vil omstyrte kommunistpartiet. Advokater og aktivister, der anklages for at være i ledtog med disse kræfter, får lange straffe, som del af det der beskrives som den hårdeste undertrykkelse af civilsamfundet i årtier.

BEIJING

De havde i flere år intenst og trodsigt udfordret Kinas kommunistparti og opfordret magtapparatet til at respektere kinesernes menneskerettigheder. Men nu stod de medgørlige og med bukkede hoveder i en nordøstkinesisk retssal. Over for dommerne og tv-seerne erkendte de deres skyld. De fordømte sig selv og deres venner for at være blevet udnyttet af »fjendtlige udenlandske kræfter«, der havde tilskyndet dem til at »tilsmudse kommunistpartiet og angribe den kinesiske regering«.

Inden de blev idømt årelange straffe, takkede de kommunistpartiet for at have reddet dem fra deres vrangforestillinger om demokratiske værdier.

En af dem, den fremtrædende menneskerettighedsadvokat Zhou Shifeng, sagde om de unavngivne, mørke udenlandske kræfter, at »de aktivt brugte mig til fortsatte angreb på Kinas juridiske system«.

»Vi bliver nødt til tydeligt at se disse fjendtlige udenlandske kræfters grimme ansigter,« lød det fra en anden anklaget, aktivisten Zhai Yanmin. »Lad jer ikke snyde af deres retorik om ”demokrati” og ”menneskerettigheder”.«

Advokaten Zhou, 52 år, der har forsvaret nogle af de mest udsatte i det kinesiske samfund, fik en dom på syv års fængsel for statsundergravende virksomhed ved sin retssag tidligere i august. Aktivisten Zhai Yanmin fik en betinget dom på tre års fængsel. I samme uge blev dissidenten Hu Shigen fængslet i over syv år, også for statsundergravende virksomhed.

Dommene er del af det, som dissidenter og menneskerettighedsorganisationer beskriver som den hårdeste undertrykkelse af menneskerettigheder og civilsamfundet i Kina i årtier. Siden præsident Xi Jinping kom til magten i 2012, er hundredvis af advokater, aktivister, forfattere og ngo-ansatte blevet opsnappet af politiet. Mange andre er blevet truet eller chikaneret af sikkerhedsapparatet.

Politisk farce

De seneste domme er ifølge Maya Wang fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch et kraftigt signal til civilsamfundet om, at »det er kommunistpartiet, der bestemmer, og det er ikke tilladt nogen at udfordre staten«. Samtidig viser retssagerne også, at der i det kinesiske styre er en stadig større og mere udtalt frygt for de såkaldte »fjendtlige udenlandske kræfter«, der ifølge regeringen er ude på at omstyrte kommunistpartiet.

Mange aktivister og advokater har på stats-tv erkendt skyld for påståede forbrydelser, men menneskerettighedsgrupper siger, at tv-tilståelserne er sket under tvang. Også i Zhou Shifengs og Zhai Yanmins tilfælde.

»Denne bølge af retssager mod advokater og aktivister er en politisk farce,« siger Roseann Rife, leder af Amnesty Internationals Østasien-kontor. »De kinesiske myndigheder ser ud til at ville lukke munden på alle, som rejser legitime menneskerettighedsspørgsmål og bruger domstolene til at opnå oprejsning.«

Advokaten Zhou Shifeng blev tilbageholdt af politiet i juli 2015 ligesom mange andre af hans kollegaer. Zhou havde i 2007 grundlagt advokatfirmaet Fengrui, der hurtigt begyndte at ansætte nogle af de mest prominente menneskerettighedsadvokater i landet, og beskæftigede sig med nogle af de mest politisk følsomme sager. Fengrui repræsenterede bl.a. den verdenskendte kunstner og regeringskritiker Ai Weiwei og utallige ofre for magtmisbrug og religiøs og politisk forfølgelse.

Zhou Shifeng »spillede en afgørende rolle i en gruppe af aktivister, der forsøgte at manipulere den offentlige opinion og skade den nationale sikkerhed ved at sprede undergravende tanker«, lød det i domsafgørelsen ifølge kinesiske medier.

De seneste domme ses som udtryk for, at styret misbruger domstolene til at beskytte og styrke sin egen magt over for befolkningen.

»I stedet for at ”lukke magten ind i et bur af love”, som Xi Jinping proklamerede, han ville gøre, da han tiltrådte, så er det folk, der lovligt udfordrer den utøjlede magt, som det kinesiske regime smider ind i et bur,« siger Sharon Hom, leder af Human Rights in China.

I den kinesiske stats version er det dog nødvendigt at slå hårdt ned for at sikre stabilitet og for at beskytte nationen mod politisk input fra det fjendtlige Vesten.

Regeringen og de statskontrollerede medier har givet fjendtlige vestlige kræfter skylden for alt fra folkelige oprør i Kina til uro på de kinesiske børser. Kritikere siger, at det er styrets måde at fralægge sig ansvaret for – og aflede opmærksomheden fra – problemerne og spændingerne i det kinesiske samfund.

Kommunistpartiets propagandaapparat er kommet ud med flere videoer, der slår hårdt på, at Kina er nødt til at beskytte sig mod Vesten for ikke at ende som Syrien, Egypten, Libyen og Ukraine, der »alle endte i krig, kaos og desperation« efter indblanding fra specifikt USA.

»Den dybe og mørke skygge« fra USA forsøger overalt at destabilisere Kina, lyder det i en af videoerne.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer og kinesiske advokater er brugen af tortur fortsat udbredt i Kina, og landets domstole dømmer fortsat i stort omfang anklagede, der har tilstået under tortur.

BRANCHENYT
Læs også