Finans

Danske Banks topchef advarer mod at lette topskatten

Selv om det økonomisk giver mening at lette topskatten, skal man lade være, fordi det skaber splittelse i befolkningen og kan føre til ekstremisme, mener Danske Banks topchef.

Artiklens øverste billede
Politikerne skal blive bedre til at forklare fordelene ved økonomiske reformer, for alternativet er mere ekstremisme, mener adm. dir. Thomas F. Borgen, Danske Bank. Foto: Stine Bidstrup.

Danske Banks topchef advarer mod at lette topskatten, sådan som Liberal Alliance foreslår. Det kan nemlig føre til øget ekstremisme, frustration og lukkethed herhjemme, hvis befolkningen ikke bakker op om det.

»Det er åbenlyst, at en lettelse af topskatten er fordelagtigt for økonomien, men hvis danskerne ikke kan se sig selv i skattesystemet og føler, at det er uretfærdigt, splitter du befolkningen. Og så får vi ekstreme holdninger, som ikke fører landet i den rigtige retning,« siger adm. dir. i Danske Bank Thomas F. Borgen, der for første gang nogensinde udtaler sig om dansk politik.

Inderst inde har vi behov for tryghed for os selv og næste generation.

Thomas F. Borgen, adm. dir. i Danske Bank.

Han er bekymret for den udvikling, vi ser i Danmark og Europa med briternes nej til EU-medlemskab og modstanden mod globaliseringen. Politikerne – og erhvervslivet – skal derfor være bedre til at fortælle danskerne, hvorfor økonomiske reformer er en fordel.

»Hvorfor har vi brexit? Fordi folk er usikre på fremtiden. Vi snakker om alt, som ændrer sig. Men inderst inde har vi behov for tryghed for os selv og næste generation. Hvis ikke vi evner at forklare, hvad ændringerne indebærer, er der en tendens til at ønske sig status quo. Men det farligste ved status quo er, at du får tilbagegang,« siger Thomas F. Borgen.

Lars Bille, lektor emeritus på Statskundskab ved Københavns Universitet, er enig i, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke har befolkningen med.

»Det kan føre fremmedgørelse med sig og øge den såkaldte politikerlede og ende med, at nogle ikke føler sig som en del af demokratiet – at de ikke føler sig repræsenteret. Når det er sagt, er det dog vigtigt at huske på, at vi har et repræsentativt demokrati, hvor politikerne er valgt til at træffe nogle beslutninger,« siger han.

Venstre deler Danske Bank-chefens bekymring.

»Det er jo netop derfor, at vi med 2025-planen justerer lidt mange steder i stedet for at skære dybt et enkelt eller få steder, så nogle føler sig alt for hårdt ramt. Danskerne skal føle, at det vi gør, er rimeligt,« siger Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører i Venstre.

Liberal Alliance ønsker ikke at udtale sig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.