Finans

Pensionskæmper kaster sig over risikable byggelån, som kostede bankerne milliarder

Pensionskasser pumper milliarder i friske lån ud til ejendomsudviklere i kølvandet på, at bankerne har neddroslet deres risikovillighed. Udviklingen giver hævede øjenbryn hos Finanstilsynet.

Artiklens øverste billede
Ejendomschef i AP Pension Peter Olsson har netop givet sit første byggelån og han er frisk på mere, hvis projekterne er sunde. Foto: Kenneth Koustrup Lysbjerg.

Danske pensionsselskaber er gået i kødet på bankerne og låner milliarder af kroner ud til ejendomsudviklere og byggematadorer, der vil opføre store boligprojekter. Det sker, selv om de risikable udlån til byggeprojekter kostede bankerne milliarder af kroner under finanskrisen.

Den nye tendens bekymrer Finanstilsynet. 

»Vi ser med bekymring på, at pensionsselskaber kaster sig over et segment af udlån, som bankerne i årevis har kæmpet med at lære at håndtere, og som de har lidt store tab på igennem finanskrisen,« siger Jan Parner, vicedirektør i Finanstilsynet.

Selskaber som PKA, Pensam og AP Pension har tilsammen lånt over 10 mia. kr. ud til nye byggeprojekter. De ser byggelånene som en vej til høje afkast, og de mener, at de har sikret sig imod at løbe ind i de samme økonomiske øretæver, som mange banker fik på grund af byggeprojekter, som strandede undervejs.

Jeg er ikke bekymret for sådan noget her, fordi vi selv udvikler lignende ejendomsprojekter.

Peter Olsson, ejendomschef i AP Pension

Da flere store ejendomsmatadorer gik ned under finanskrisen, stod bankerne med halvfærdige byggeprojekter, som de ikke kunne få ret meget for. Hvis det samme skulle ske for pensionsselskaberne, vil de være klar til at overtage projekterne, bygge dem færdig og indlemme ejendommene i deres ejendomsportefølje.

»Jeg er ikke bekymret for sådan noget her, fordi vi selv udvikler lignende ejendomsprojekter,« siger Peter Olsson, ejendomschef i AP Pension, der for nylig har lånt 900 mio. kr. til ejendomsmatadoren Jens Schaumann.

Flere branchekilder, som Finans har talt med er enige i, at det er mindre problematisk for et pensionsselskab at stå med et halvfærdigt byggeprojekt, hvis ejendomsmarkedet pludselig dykker. Udfordringen er at sikre sig de rigtige juridiske aftaler med garvede byggefolk, som traditionelt har formået at tørre tabene af på bankerne.

I Finanstilsynet siger Jan Parner:

»Det har vist sig, at det kan være ganske kompliceret at vurdere risiciene i denne type af lån. Og det er heller ikke simpelt at risikostyre lånet, når det først er givet. Derfor stiller det nye og store krav til pensionskassernes kompetencer og erfaring, som man ikke nemt har adgang til,« siger Jan Parner.

Vicedirektør i Finanstilsynet Jan Parner har til opgave at holde øje med landets pensionsselskabet.

En af de professionelle rådgivere på området er Situs, der bl.a håndterer ejendomsudlån for Deutsche Bank og en lang række udenlandske pensionsselskaber.

»Vi taler med danske pensionsselskaber om dette område, men ind til videre foretrækker de at håndtere deres udlån selv,« siger Situs’ nodiske direktør, Peter Lilja.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.