Børsnotering kan bane vej for billigere boliglån til Nykredit-kunder
Nykredit har udsigt til at blive voldsomt overkapitaliseret efter en børsnotering. Det kan forgylde den kundeejede forening, der ejer realkreditkæmpen, vurderer flere branchekilder og eksperter.
Stik mod forventning har Nykredit udsigt til at kunne svømme i penge, når koncernen efter planen børsnoteres i begyndelsen af næste år, og det kan komme kunderne til gode i form af lavere priser på deres boliglån.
Det vurderer flere eksperter og brancheaktører over for Finans.
»Meget tyder på, at Nykredit ikke har behov for børsnoteringen for at opfylde kommende kapitalkrav. Det rejser spørgsmålet, hvad de nye penge skal bruges til. Der er basis for, at den model, som Nykredit kalder kundekroner, hvor der føres penge tilbage til kunderne, kan blive stærk,« siger Jesper Rangvid, professor på CBS.
Udsigten til et meget stærkt kapitaliseret Nykredit vil kunne gøre den kunde-ejede forening, Foreningen Nykredit, der i dag ejer 90 pct. af Nykredit, særdeles velhavende. Det er den forening, som efter planen hvert år skal donere midler til Nykredit, som sendes videre til kunderne i form af nedslag på bidragssatsen. Ifølge flere kilder, som Finans har talt med, kan Foreningen Nykredit som følge af børsnoteringen ende med en formue i niveauet 5-7 mia. kr., fordi det ikke længere er nødvendigt at gemme pengene på Nykredits kistebund for at leve op til nye kapitalkrav.
Det vil betyde, at provenuet fra børsnoteringen vil kunne sikre Nykredits kunder lavere bidragssatser 5-10 år ud i fremtiden, påpeger en branchekilde, der ønsker at være anonym. Andre kilder i sektoren siger til Finans, at konkurrenterne i realkreditsektoren netop frygter, at Nykredits kundekrone-model vil sænke prisen på lånene for Nykredits og Totalkredits kunder. Jyske Banks øverste chef, Anders Dam, har således tidligere givet udtryk for, at der ikke er plads til at hæve priserne, før han kender effekten af Nykredits kundekrone-model.
Oprindeligt begrundede Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, behovet for en børsnotering med, at nye strikse kapitalkrav ville slå et hul i Nykredits pengekasse på ca. 15 mia. kr. Det gør det nødvendigt at sælge aktier ved en børsnotering for at fylde hullet op igen. Men de nye krav er blevet udskudt, og det er usikkert, om de overhovedet bliver en realitet. Selv hvis de kommer, har Nykredit på nuværende tidspunkt allerede opbygget en økonomisk buffer på 13,5 mia. kr.
Koncernchef Michael Rasmussen vil ikke kommentere sagen på nuværende tidspunkt, idet han mener, at det er for tidligt at vurdere, hvilken betydning kundekrone-modellen vil få for kunderne.