Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

To af tre kokke på Noma arbejder gratis

Job: Mere end halvdelen af Nomas kokke er udlændinge, som arbejder gratis for restauranten. Flere eksperter rejser tvivl om lovligheden af arbejdsforholdene, som de mener bør blive afprøvet ved domstolene.

Michelin-stjernens skyggesider
Nomachef René Redzepi (i midten) benytter sig i høj grad af gratis arbejdskraft på stjernerestaurant Noma. Specialister i ansættelsesret sætter spørgsmålstegn ved lovligheden Foto: Jacob Ehrbahn

Amerikanske Collin Wagner var 19 år, da han forærede tre måneder af sit arbejdsliv til Noma. Fem gange om ugen arbejdede han mindst 15 timer i døgnet på den tostjernede Michelin-restaurant uden at få penge for jobbet. Til gengæld blev hans cv krydret med verdens dengang bedste restaurant.

Disse vilkår på restauranten er den unge amerikaner langtfra alene om. Flere udenlandske kokke med fortid som ulønnet arbejdskraft på Noma siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at op mod to tredjedele af køkkenpersonalet arbejder gratis. Kokkene kommer tilrejsende fra hele verden - USA, Australien, Frankrig - og arbejder for restauranten i perioder fra få uger til flere måneder. Selvom fænomenet er udbredt blandt toprestauranter verden over, rejser eksperter nu tvivl om, hvorvidt arbejdsforholdene er lovlige i henhold til Danmarks og EU's regler på området...

BRANCHENYT
Læs også