Serier

EU angriber medicinselskaber

Medicin: EU har lanceret et angreb på en stribe medicinselskaber, der ifølge kommissionen er gået over stregen i forsøget på at spænde ben for konkurrenter.

Medicinselskabernes kamp
Illustration: Colourbox

EU-Kommissionen har optrappet kampen mod konkurrencefusk i medicinindustrien og er gået til angreb på en stribe af de store selskaber. Fremstødet skal stoppe selskabernes aggressive patentforsvar, der ifølge kommissionen spænder ben for konkurrencen og koster patienter og skatteydere milliarder i overpris på medicin.

Kommissionen lancerede i 2008 en stor undersøgelse af medicinsektoren, bl.a. baseret på interne dokumenter, der blev beslaglagt ved razziaer hos en stribe af de store selskaber, herunder danske Lundbeck. Konklusionen lød, at selskaberne bruger en lang række aggressive metoder til at bevare deres eneret. Indgåelsen af hemmelige forlig, hvor selskaber betaler konkurrenter for at holde sig væk fra markedet, indblanding i myndighedsgodkendelser, retssager og bunker af patentansøgninger er blandt værktøjerne til at holde billigere versioner af medicin væk fra markedet...

BRANCHENYT
Læs også