Serier

En potentiel erstatningsbombe

Hvis dommene går Novo Nordisk imod, kan et nyt gruppesøgsmål koste Novo Nordisk hundredvis af millioner.

Medicinselskabernes kamp
Foto: AP/Vahid Salemi

Indtil videre afviser Novo Nordisk alle påstande – undtagen at det kan ende med en enorm og meget kostbar sag.

»Victoza-sagerne kan i princippet koste lige så mange penge at føre som hormonsagskomplekset, hvis de kører i 10 år, og vi ender med det samme antal sager. Nu har vi 34 sager, og det kan godt være begyndelsen på et lignende forløb,« siger Ole Ramsby, juridisk direktør i Novo Nordisk.

Rettelse
Af denne artikel om Novo Nordisks forskellige retsopgør fremgår det, at der på Novo Nordisks diabeteslægemiddel Victoza i USA er påsat en advarsel om øget risiko for kræft i bugspytkirtlen. Dette er ikke korrekt. Advarslen gælder kræft i skjoldbruskkirtelen. Jyllands-Posten beklager fejlen.

Hormonsagerne har varet i 10 år og kostet flere hundrede millioner kr. i sagsomkostninger for branchen, herunder Novo Nordisk. Nu er det produktet Victoza, der kan eksplodere til noget, der ligner.

Victoza er Novo Nordisks bud på en såkaldt GLP-1. Det er et hormon, der påvirker insulinproduktionen og -optagelsen. I 2013 solgte Novo Nordisk for 11,6 mia. kr. Victoza. Nogle mener, at den klasse af lægemidler, som Victoza hører til, kan give bugspytkirtelkræft. Der er nu ca. 1.000 sager med erstatningskrav. Novo Nordisk er den anklagede i 34 af sagerne.

Selskabet afviser beskyldningerne. Desuden har Novo Nordisk været tvunget til på Victoza-pakkerne tydeligt at advare netop om en mulig højere risiko for bugspytkirtelkræft – en såkaldt black box-advarsel.

»Juridisk mener vi, vi står stærkt, fordi advarslen på medicinen gør det sværere at bevise, at den læge, der ordinerede Victoza, ikke vidste, man skulle forholde sig til risikoen over for folk, der måtte være disponeret for den kræftform,« siger Ramsby.

Læs også
Top job