Serier

Fakta: Berømte whistleblowere

De sladrende helte

Deep Throat

I mange år var han unavngiven, men det har vist sig at være mark felt, tidligere ansat I FBI. Han gav de nødvendige informationer til de to Washington Post-journalister Woodward and Beernstein, så de kunne afsløre hele Watergate-skandalen, som førte til præsident Nixons fald som præsident.

Det var en valgkomite til genvælgelse af Nixon, der finansiere de mænd, de rbrød ind i Democratis National Committees hovedkvarter, hvor de skulle placere aflytningsudstyr og få adgang til følsomme oplysninger.

Sagen blev til filmen Alle Præsidentens Mænd.

Erin Brockovich

Hun afslørede unormale antal kræfttilfælde blandt beboerne i den californiske by Hinkley og fandt ud af, at det skyldtes, at vandet var forgiftet med et bestemt kemikalie, som stammede fra et værk, ejet af Pacific Gas and Electric Company (PG&E).

Hun overtalte sin daværende arbejdsgiver og ejer af advokatformaet, Ed Masry, til at indlede en sag.

Hendes arbejde og deres sag første til det hidtil største forlig i en forureningssag i USA, hvor de ramte 650 beboere i Hinkley fik en erstatning på 333 mio. dollars. Hun arbejder fortsat som en miljøaktivist. Hendes historie blev til filmen af samme navn.

Jeffrey Wigand

Han var ansat som forskningschef I tobakskoncernen Brown & Williamson Tobacco Corporation. Efter forgæves at have forsøgt at overtale sin virksomhed til at forske mere i og udvikle mindre skadelige cigaretter besluttede han at blive en whistleblower – første gang i et interview med det journalistiske amerikanske flagskib 60 minutes.

Han afslørede bl.a., hvordan industrien tilsatte ting til cigaretterne, som gjorde folk mere afhængige, og siden hjalp han de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA med at rejse en sag mod tobaksindustrien.

Sagen vandt myndighederne vandt, og den betød, at industrien indgik et forlig og måtte bløde 368 mia. dollars til 40 amerikanske delstater. Hans sag blev til filmen ”The Insider”.

Edward Snowden

Manden kan med rette påstå, at han med sine afsløringer har rystet verden mest af alle. 

Han arbejdede hos en samarbejdspartner til den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency og kunne derfor over flere år afsløre, hvordan NSA har aflyttet vidt og bredt og internationalt i strid med snart sagt alle love og regler og konventioner på området.

Aflytningerne har ikke kun været rettet mod mulige terrorister, men også regeringschefer og parlamentarikere. Lige nu har Edward Snowden fået asyl i Rusland.

I USA ser det ud til, at han ville blive mødt med alvorlige anklager og krav om en heftig fængselsstraf.

Frank Grevil

Han blev offentligt kendt i den spæde begyndelse af 2004. Han var ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste og kunne afsløre, at forsvaret selv var væsentlig mere forsigtig i vurderingen af, om Irak havde masseødelæggelsesvåben, end regeringen lod forstå.

Hans afsløringer skabte enorm debat om, hvorvidt beslutningen om at involvere Danmark i krigen mod Irak var sket på et forkert grundlag.

Frank Grevil havde sagt sit job op inden afsløringerne, men han blev bortvist i opsigelsesperioden og efterfølgende idømt fire måneders fængsel, som han har afsonet.

Hans Gammeltoft-Hansen

Mens han var Folketingets Ombudsmand, gav Hans Gammeltoft-Hansen flere gange oplysninger til journalist Nils Ufer, der endte med at afsløre hele tamil-sagen, der fik den borgerlige Schlüter-regering til at gå af i 1993.

Tamilsagen handlede om, at tusindvis af tamilske flygtninge ikke fik opfyldt deres retskrav om familiesammenføring.

Hans Gammeltoft-Hansen har selv efterfølgende beskrevet det som en uforvarende og ”uforsigtig” videregivelse af oplysninger til Nils Ufer. Hans Gammeltoft-Hansen spiller i øvrigt fløjte – altså rigtig fløjte – i et kammerensemble.

Jørgen Lindhardt

Den daværende direktør i Farum Boldklub gav oplysninger til to BT-journalister om overforbruget i Farum Kommune under borgmester Peter Brixtofte. Da det kom frem, at det var Jørgen Lindhardt, der havde lækket dokumenter, blev han tvangsflyttet til turistkontoret i kommunen.

Afsløringerne væltede i den grad Farum-borgmester Peter Brixtofte, som efterlod Farum Kommune som et usædvanligt dybt økonomisk hul i jorden.

Brixtofte selv fik adskillige års ubetinget fængsel, lige som flere andre personer idømtes fængselsstraffe for mandatsvig og embedsmisbrug.

Læs også