Gammel Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Østre Landsret fyrer tre forsvarere i Abaris-sag

Aftaler om at betale penge til involverede i Abaris-sagen får Østre Landsret til at fyre tre forsvarere.

Abaris-sagen på vrangen
Østre Landsret har fyret tre forsvarere i den såkaldte Abaris-sag på grund af habilitetsproblemer.

Bagmandspolitiets tidligere chefanklager Peter Blinkenberg er af Østre Landsret sammen med to andre forsvarere i den såkaldte Abaris-sag blevet erklæret inhabile og taget af sagen. Blinkenberg har erkendt, at han har betalt 25.000 kr. til den hovedtiltalte  i sagen, Olav Nielsen, der blev idømt fem års fængsel  i Abaris-sagen, da der faldt dom ved byretten i Næstved i februar 2013.

Efter at være blevet udpeget som reserveforsvarer for alle de tiltalte i den omfattende straffesag, efter den var anket til landsretten, blev Peter Blinkenberg mødt med et krav fra Olav Nielsen om, at han skulle betale 20 pct. af sit skatteyderbetalte salær til den tiltalte. Blinkenberg havde nægtet.

Men ifølge forsvareren blev han efterfølgende kontaktet på en stadig mere insisterende måde af Olav Nielsen, der havde krævet, at den »aftalte« betaling måtte ske, ligesom Olav Nielsen forklarede, at han havde styr på både advokater og vidner i sagen. Indledningsvis havde Blinkenberg modstået presset. Men efter Blinkenbergs datter var blevet kontaktet af en ukendt mand på sin skole, og han fandt en aflivet kat ved sin hoveddør, valgte han at betale 25.000 kr. til den tiltalte.

Abaris-dom

Byretten idømte i februar 2013 syv anklagede i Abaris-sagen sammenlagt 24 års fængsel og bøder for 14,6 mio. kr. for groft bedrageri, kursmanipulation, hæleri, skattesnyd.

Seks af de tiltalte blev frakendt retten til at være stifter af eller direktør eller medlem af en bestyrelse i et selskab med begrænset ansvar, og to af de tiltalte, der var ejendomsmæglere, blev frakendt retten til at virke som ejendomsmægler.

- Olav Nielsen (tidligere Åsted), hovedaktionær i Abaris – betegnet som edderkoppen i komplekset. 5 års fængsel. Bøde på 6,4 mio. kr. plus konfiskation for 14,2 mio. kr.

- Søren Christensen, aktionær, betegnet som gennemløbscentral for pengestrømmene. 4 års fængsel. Bøde på 8,2 mio. kr. plus konfiskation af 8,5 mio. kr.

- Kim Fabritius de Tengnagel, ejendomsmægler, der udfærdigede købsaftaler og vurderinger. 3 år og 6 måneders fængsel plus konfiskation af 125.000 kr.

- Bruno Østergaard, pensioneret Falck-redder, stråmand, der købte ejendomme til opskruede priser. 3 år og 6 måneders fængsel plus konfiskation af 500.000 kr.

- Michael Pedersen, direktør i Abaris frem til 10. januar 2007. 3 års fængsel.

- Kaj Thisted, direktør i Abaris fra 2007 og frem til konkursen. 3 års fængsel plus konfiskation af 31.000 kr., kursmanipulation.

- Henrik Müller, direktør af et selskab, der blev brugt til at transportere ejendomme. 2 års fængsel plus konfiskation af 281.000 kr.

Dommen er anket til Landsretten.

Østre Landsret har ligeledes valgt at afsætte yderligere to forsvarere i  sagen, nemlig advokaterne Jeppe Stokholm og Morten Bjerregaard Nielsen.  Partner Morten Lindegaard fra advokatkontoret Stokholm & Lindegaard havde på de tos vegne indgået en kontrakt om, at et vidne i sagen, den tidligere Aarhus-advokat Poul Holmgård, skulle have 7.000 kr. per retsdag i forbindelse med, at  advokaterne skulle overtaget forsvaret for to af de tiltalte i Abaris-sagen.

Begge advokater hævdede over for retten, at de ikke kendte til indholdet i aftalen, og Morten Lindegaard fastslog, at han ikke kendte til, at Poul Holmgård var vidne i sagen, da han indgik aftalen.  Men  Østre Landsret tog ikke forklaringen for gode varer.  Sagen var yderligere kompliceret af det faktum, at Poul Holmgård ud over at være vidne i sagen selv ifølge egne opgørelser havde tabt mere end 30 mio. kr. på Abaris-svindlen.

Skandalen om Abaris Ejendomme

Abaris Ejendomme købte udlejningsejendomme og grunde til markedsprisen.

Ejendommene blev straks solgt videre med store fortjenester efter at være vurderet til en kunstig høj pris af en i dag dømt ejendomsmægler.

Salgene skete til tre selskaber, som alle var ejet 100 pct. af en pensioneret Falck-redder.

Alle handler blev finansieret med pantebreve, der blev videresolgt til investorer herunder den tidligere advokat Poul Holmgård..

De store fortjenester samles i Abaris Ejendomme, der var noteret på OMX-børsen First North.

Aktien blev i en lukket kreds handlet op i pris. I løbet af få måneder blev selskabets børsværdi 16-doblet til 1,3 mia. kr.

Efter svindelen blev afsløret, gik selskabet i 2008 konkurs og efterlod sig tab på op mod 100 mio. kr. En af de helt store tabere var den daværende advokat Poul Holmgård, der efterfølgende vidnede i byretssagen.

Professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School kalder udviklingen i sagen uhørt:

»Det lugter af penge under bordet. Jeg har ikke hørt om noget tilsvarende. Det er et skråplan, som underminerer tilliden til hele systemet med beskikkede forsvarere,« siger Caspar Rose.

Peter Blinkenberg ønskede i går ikke at kommentere sagen.

Læs også
Top job