Serier

Skuffeselskab sender milliardkontrakt fra Danmark til USA

Gennem et dansk skuffeselskab har en amerikansk forsvarsvirksomhed erobret en servicekontrakt til 2,5 mia. kr. på Thule-basen. Kontrakten omgår en international aftale.

Balladen om Thule-udbuddet
Amerikanske Vectrus har scoret en servicekontrakt til 2,5 mia. kr. på Thulebasen i Grønland. Foto:Casper Dalhoff

En amerikansk forsvarsvirksomhed har scoret en servicekontrakt til 2,5 mia. kr. ved at omgå en dansk-amerikansk forsvarsaftale om drift og vedligehold på Thule-basen i Grønland.

Ved at oprette et skuffeselskab i Hellerup har virksomheden brudt forsvarsaftalen, der siger, at kun danske og grønlandske virksomheder kan få tildelt opgaven. Men fra oktober 2015 overgår kontrakten til amerikanske Vectrus.

»Når man laver et skuffeselskab, hvor en advokat sidder som administrator to timer om måneden, er det - som minimum - imod ånden i aftalen,« mener Bent Ole Gram Mortensen, juraprofessor ved SDU.

Servicekontrakten er udbudt af det amerikanske luftvåben, USAF. I udbuddet pointerer USAF flere gange, at datterselskaber af udenlandske virksomheder ikke kan kvalificeres som følge af aftalen.

Fakta om udbudssagen
  • Danmark og USA indgik 27. april 1951 en forsvarsaftale om forsvaret af Grønland.
  • I 1962 kom et tillæg til aftalen, der siger, at kun danske og grønlandske virksomheder må få kontrakter på drift og vedligehold på Thule Air Base.
  • Ifølge Udenrigsministeriet fik den grønlandske landskasse 168 mio. kr. i 2013 i indtægter fra basen.
  • Det har i mere end fire årtier været Greenland Contractors, der har MT Højgaard som majoritetsejer, der har varetaget opgaven.
  • Grønlands Selvstyre ejer en del af Greenland Contractors, som har indbragt millioner til landskassen hvert år.
  • Servicekontrakten blev tildelt Exelis Services A/S den 31. oktober af US Air Force. Det er et datterselskab af amerikanske Vectrus.
  • Kontrakten lyder på 411 mio. dollars, og løber over syv år fra 1. oktober 2015.
  • Flere danske virksomheder og konsortier har budt, herunder MT Højgaard og Per Aarsleff A/S.
  • Vectrus er et spin-off af elektronikgiganten Exelis og har 5800 ansatte i 18 lande.
  • Hovedkvarteret ligger i Colorado Springs, USA.

Den 31. oktober meddelte USAF, at kæmpekontrakten går til Exelis Services A/S. Selskabet blev oprettet i april, har adresse hos advokatselskabet Rønne & Lundgren i Hellerup og en direktør med adresse i Colorado, USA. Selskabet har ingen aktivitet og er reelt ejet af Vectrus, der står for driften af flere amerikanske baser i verden.

»Når du har en bestemmelse om, at det skal være danske eller grønlandske virksomheder, der skal have de civile kontrakter på militærbasen, skyldes det, at Rigsfællesskabet får noget igen for at stille territorium til rådighed,« siger Bent Ole Gram Mortensen.

Servicekontrakten ligger i dag hos Greenland Contractors, der har MT Højgaard som hovedaktionær. De mister nu et trecifret millionbeløb hvert år fra 2015.

»Danmark varetager juridisk udenrigs- og sikkerhedspolitik for Grønland, og det bliver relativt snart Danmarks problem, at man har indgået denne her kontrakt«

Post.doc. Ulrik Pram Gad, ekspert i grønlandsk politik og samfundsforhold ved Københavns Universitet

»Vi går som udgangspunkt glip af den omsætning, vi har deroppe, og den må vi jo finde et andet sted,« siger Torben Biilmann, adm. koncerndirektør i MT Højgaard.

Ulrik Pram Gad, ekspert i grønlandsk politik fra KU, mener, at Danmark står med en skidt sag.

»Danmark varetager juridisk udenrigs- og sikkerhedspolitik for Grønland, og det bliver relativt snart Danmarks problem, at man har indgået denne her kontrakt,« siger han.

Den amerikanske ambassade svarer skriftligt til Finans, at Exelis Services A/S efter deres opfattelse lever op til kriterierne for aftalen, og at virksomheder, der har tabt udbuddet kan klage.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job