Serier

Retten i Aalborg: OW Bunker konkurs

Intern advokatundersøgelse fører til politianmeldelse. Jagten på en udvej fører til skifteretten.

Skandalen i OW Bunker
Niels Henrik Jensen, bestyrelsesformand for OW Bunker. Foto: Thomas Nielsen

Efter to dage må bestyrelse og ledelse i OW Bunker erkende: Selskabet formår ikke at drive selskabet videre. Det blev fredag aften meddelt skifteretten i Aalborg, der kort efter kvitterede med et konkursdekret.

Siden det onsdag aften kom frem, at 750 mio. kr. på den ene eller anden måde var forsvundet fra datterselskabet Dynamic Oil Trading (DOT) med hovedsæde i Singapore, har det fyget med spekulationer om selskabets evne til at fortsætte driften og beskyldninger om svindel begået af to ledende medarbejdere i Singapore.

OW Bunker iværksatte en intern advokatundersøgelse. På baggrund af den valgte bestyrelsen fredag aften at bortvise to ledende medarbejdere og politianmelde dem.

Pernille Bigaard fra advokatfirmaet Plesner og John Sommer Schmidt, Gorrissen Federspiel, er udpeget som kuratorer i konkursboet.

Konkursen omfatter både OW Bunker A/S, O.W. Bunker & Trading A/S samt O.W. Supply Trading A/S og dermed over 600 medarbejdere berørt.

Fakta
 • OW Bunker blev oprettet i 1980 som et datterselskab af skibsprovianteringsfirmaet Ove Wrist & Co. i Aalborg.
 • Selskabet er blandt verdens største inden for salg af skibsbrændstof (bunker).
 • Bestyrelsesformand er den mangeårige topchef for ØK, Niels Henrik Jensen.
 • Har en global markedsandel på syv procent.
 • Har over 600 ansatte fordelt på 38 kontorer i 29 lande verden over.
 • Havde i 2013 et nettooverskud på 63,4 millioner dollar (374 millioner kroner ved aktuel kurs).
 • Blev noteret på fondsbørsen i København i år.
 • På den første handelsdag på børsen 28. marts steg kursen fra 145 til 175 kroner.
 • Siden har kursen bevæget sig fra en topnotering på a186 kroner til en bundnotering på 69 kroner.
 • OW Bunker har siden børsnoteringen to gange nedjusteret sine forventninger til årets resultat.
 • Selskabet har 7. november meddelt til fondsbørsen, at men indgiver konkursbegæring.

Det har ikke været muligt for OW Bunker at få nye bankaftaler, ligesom ingen investorer er villige til at kaste yderligere penge i selskabet.

»Siden kreditfaciliteten blev lukket ned onsdag er den underliggende forretning eroderet betydeligt. Bankerne har sikkerhed i alle tilgodehavender og som følge deraf, og uden tilsagn om ny, betydelig kreditfacilitet i den umiddelbare fremtid, er det ikke muligt at redde den resterende del af forretningen,« siger Niels Henrik Jensen, OW Bunkers formand.

Vi har derfor ingen anden mulighed end at indgive en konkursbegæring.

Niels Henrik Jensen, formand for OW Bunker

Han oplyser endvidere, at man har overvejet muligheden for at sælge OW Bunker. Den løsning har heller ikke vist sig realtistik.

» Vi har derfor ingen anden mulighed end at indgive en konkursbegæring. På vegne af hele bestyrelsen og direktionen skal vi dybt beklage dette resultat og de konsekvenser det har for selskabet, medarbejderne, aktionærerne og forretningspartnere,« siger han.

Arvid Andersen, der er advokat for DOT's direktør, Lars Møller, har tidligere over for Finans afvist, at de ledende medarbejdere har foretaget sig noget ulovligt.

»Efter min opfattelse har OW Bunker fremsat beskyldningerne på et grundlag, hvor den ikke har gjort sit benarbejde godt nok. Jeg synes, at det har været utidigt,« sagde han tidligere fredag til Finans.

Ved udgangen af marts havde OW Banker indgået kreditaftaler for i alt 6 mia. kr. med en række banker, blandt andet Nordea og hollandske ING og Rabobank.

Ifølge ShippingWatch har den lokale Spar Nord Bank bevilget skibslån for 212 mio. kr.

Dertil kommer en række professionelle og private investorer, der fredag må konstatere: Investeringerne er tabt.

Læs også
Top job