Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mystik om OW Bunkers kæmpetab

OW Bunkers olietab eksploderede, da prisfald fladede ud.

Skandalen i OW Bunker
En gennemgang af forløbet viser, at nedjusteringer som følge af olieprisfald ikke er hele forklaringen på OW Bunkers kollaps. Foto: Cathrine Ertmann Grafik: Agnete Holk

En række nedjusteringer i det nu fallerede OW Bunker vækker betydelig undren i investorkredse.

Den nordjyske koncern har nemlig forklaret nedjusteringerne med olieprisfald, men en gennemgang af forløbet viser, at det ikke kan være hele forklaringen.

OW Bunker offentliggjorde første gang et urealiseret tab på 22 mio. dollars svarende til 130 mio. kr. den 7. oktober på grund af fald i prisen på gasolie. Derefter steg tabet til 24,5 mio. dollars den 23. oktober, inden det eksploderede til 150 mio. dollars svarende til 900 mio. kr. den 5. november.

OW Bunker har selv henvist til gasprisudviklingen på den internationale handelsplatform ICE. Tal herfra viser ganske rigtigt, at prisen faldt, inden OW Bunkers tab eksploderede. Men slet ikke i et omfang, der kan forklare, hvorfor OW Bunkers tab pludselig eksploderede.

»Det ser pivmærkeligt ud,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Han mener, at der kan være flere forklaringer. En mulighed er, at OW Bunker har underdrevet sine tab til markedet ved de første to nedjusteringer. En anden er, at bunkerselskabet i de sidste dage har satset hele butikken på, at udviklingen ville vende, ved at købe massivt op i spekulative finansielle papirer.

»Det er et forløb, der bør undersøges, for det kan være med til at fortælle, hvem der bærer skylden,« siger Per Hansen.

Det er et forløb, der bør undersøges, for det kan være med til at fortælle, hvem der bærer skylden

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

Forløbet overrasker også Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening, men han hæfter sig mere ved, at OW Bunker ikke sørgede for at lukke sine investeringer ned, da man kunne se, at olieprisen faldt.

Finanstilsynet oplyser, at OW Bunker godt »kunne være et eksempel på en sag, vi ville gå ind i.«

Overvågningschef Jakob Kaule fra Nasdaq OMX siger, at børsen løbende har fulgt med i indberetningerne fra OW Bunker og gerne bidrager til myndigheders eventuelle undersøgelser.

Finans har været i SMS-kontakt med OW Bunkers tidligere topchef Jim Pedersen. Han afviser, at selskabet underdrev sine tab i de første nedjusteringer.

»Det kan jeg afkræfte, men har desværre ikke mulighed for at kommentere yderligere,« skriver han.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også