Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Optagelse afslører OW Bunker-top: Vi har sikret os mod nye tab

OW Bunkers ledelse hævdede, at virksomheden havde garderet sig mod nye tab på faldende oliepriser. I stedet eksploderede tabet.

Skandalen i OW Bunker
Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto

OW Bunkers ledelse kan selv have leveret afgørende skyts til de investorer, der vil kræve erstatning for deres tab på skandalen i den krakkede nordjyske virksomhed.

Det vurderer en række juraeksperter på baggrund af en optagelse af en telefonkonference, som afholdt den 23. oktober 2014 i forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 3. kvartal.

Konferencen gav aktieanalytikere og journalister mulighed for at stille spørgsmål til ledelsen, der var repræsenteret ved adm. direktør Jim Pedersen, finansdirektør Kent Larsen og Jane Dahl Christensen, der blandt andet var ansvarlig for virksomhedens risikostyring.

Det betyder, at vi er beskyttet, hvis priserne falder yderligere. Men vi har stadig bibeholdt muligheden for gevinst, hvis priserne går op igen.

Jane Dahl Christensen, tidl. finansdirektør i OW Bunker

Ledelsen havde netop nedjusteret årets resultat, da tab på den faldende oliepris var steget siden den første nedjustering tidligere på måneden fra 22 til 24,5 mio. USD.

Men nu havde OW Bunker dækket sig ind mod yderligere tab ved at købe såkaldte put-optioner, forsikrede Jane Dahl Christensen på telefonmødet.

»Det betyder, at vi er beskyttet, hvis priserne falder yderligere. Men vi har stadig bibeholdt muligheden for gevinst, hvis priserne går op igen,« sagde hun.

OW Bunker havde til brug for telekonferencen desuden produceret en række slides, der understregede pointen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Som bekendt skulle det gå noget anderledes. Tabet på olieforretningerne eksploderede til 150 mio. dollars, og det var den ene af to årsager til, at OW Bunker gik konkurs den 7. november - kun 14 dage efter telekonferencen.

Ifølge fire juridiske eksperter kan sagen få væsentlig betydning for det erstatningsopgør, som nu er under forberedelse. De fire omfatter Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, Paul Krüger Andersen fra Aarhus Universitet, Caspar Rose og Søren Friis Hansen fra CBS.

Fire eksperter om telekonferencen

Caspar Rose, CBS:

»Disse oplysninger betyder, at det bliver nemmere for investorerne at vinde en sag over direktionen. Det her rykker klart ved vurderingen af, om investorerne har en god sag.«

Paul Krüger Andersen, Aarhus Universitet:

»Det sætter spørgsmålstegn ved ledelsens troværdighed, og det er et argument, som efter min vurdering klart vil blive inddraget i forbindelse med en eventuel erstatningssag.«

Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet:

»Det påkalder sig bestemt en forklaring. Især for de investorer der har købt aktier på baggrund af denne information vil det åbne for et retsligt efterspil.«

Søren Friis Hansen, CBS:

»Det åbner naturligvis for spørgsmålet om erstatningsansvar. I sidste ende skal retten afgøre spørgsmålet, men der er meget, der tyder på, at ledelsen i OW Bunker har sagt en ting og gjort noget helt andet.«

»En ledelse har altid pligt til at give retmæssige oplysninger og ikke vildlede markedet. Det åbner naturligvis for spørgsmålet om erstatningsansvar. I sidste ende skal retten afgøre spørgsmålet, men der er meget, der tyder på, at ledelsen i OW Bunker har sagt en ting og gjort noget helt andet,« siger Søren Friis Hansen, der har specialiseret sig i selskabsret og børsret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jim Pedersen eller Jane Dahl Christensen.

Lyt til hele telekonferencen her (Jane Dahl Christensens udtalelser om put-optionerne begynder ved 24:25 min.):

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også