Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Teleinvesteringer skraber bunden

Teleselskabernes investeringer i flere mobilmaster og nye bredbåndskabler satte bundrekord i 2013. Telebranchen klager over ustabile investeringsrammer. Erhvervsministeren afviser kritikken.

Telebranchens investeringer i bl.a. hurtigere mobilnet faldt i 2013 til 5,5 mia. kr. - det laveste i 10 år. Foto: Carsten Andreasen.

Mens regeringen jagter digital vækst som en genvej til øget konkurrenceevne og nye job, bløder telebranchen som aldrig før.

Nye tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at salget i telebranchen i 2013 dykkede til det laveste niveau i 10 år, idet der blot blev investeret 5,5 mia. kr. – 4,3 mia. kr. mindre end i rekordåret 2008.

»Udviklingen er bekymrende og burde give anledning til politisk opmærksomhed og løftede øjenbryn,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien og efterlyser politisk forudsigelighed og klare visioner, når det gælder branchens fremtid.

Branchens nedtur skyldes ifølge en af Danmarks mest erfarne teleanalytikere, at regeringen snorksover.

»Man fører forbrugerpolitik i stedet for at føre industripolitik,« siger John Strand, adm. direktør i Strand Consult.

Som eksempel peger han på, at et politisk flertal sidste sommer vedtog at bruge 60 mio. skattekroner på bredbånd på Bornholm, mens flere kommuner barsler med gratis wifi-løsninger.

»Hvis politikerne ønsker, at virksomheder skal drive den digitale udvikling, så er løsningen ikke statsligt bredbånd på Bornholm eller kommunalt betalte wifi-tilbud. Den slags er gift for teleinvesteringer,« siger John Strand.

Erhvervsorganisationen DI peger på, at faldende teleinvesteringer gør ondt på både virksomheder og forbrugere.

Teleforlig
  • Reguleringen af telebranchen sker gennem en politisk aftale - et såkaldt teleforlig.
  • Det nuværende teleforlig er fra september 1999.
  • Partierne bag forliget er Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, De Konservative, og Socialistisk Folkeparti.
  • Forliget tager afsæt i en aftale om, at den danske teleudvikling skal være markedsdrevet og teknologineutral.

»For hvis investeringslysten falder, kommer de hurtigere og bedre bredbånds- og mobilnet ikke lige så hurtigt ud til borgere og virksomheder,« siger Adam Lebech, branchedirektør i DI ITEK.

Løsningen er ifølge DI en ny politisk kurs, så det bliver lettere og mere sikkert for telebranchen at investere i ny infrastruktur.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er enig i, at der er brug for stabile rammevilkår for at øge investeringerne.

»Men ønsket om stabile rammevilkår må ikke stå i vejen for initiativer, der kan føre til konkrete forbedringer for telebranchen og for forbrugerne,« siger Henrik Sass Larsen.

Inden årets udgang vil han præsentere en vækstplan for digitalisering af Danmark bl.a. i forsøget på at få telebranchen til at øge investeringerne.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også