Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Opsigtsvækkende undersøgelse bliver handicappet fra start

Efter ordre fra Folketinget skal der gennemføres en uvildig undersøgelse af Tom Lisborg-sagen. Men det ser ud til at ske som en advokatundersøgelse, og så er der ikke vidnepligt.

Christiansborg Slot Foto: Stine Bidstrup

Efter flere år med spørgsmål og samråd har Folketinget besluttet, at man nu vil til bunds i den såkaldte Tom Lisborg-sag via en uvildig undersøgelse. Det bliver sandsynligvis en advokatundersøgelse, og dét instrument har den klare ulempe, at vidnerne ikke behøver at svare.

»Det grundlæggende problem med en advokatundersøgelse er, at der ikke er vidnepligt. Så en advokatundersøgelse vil sandsynligvis komme til at basere sig på gennemlæsninger af store mængder papir. Til gengæld ville denne sag være et udsædvanligt udgangspunkt for en kommission, som er den anden mulighed, fordi den blev født som en konflikt mellem nogle private parter,« siger Michael Gøtze, juraprofessor på Københavns Universitet, der også peger på, at en undersøgelseskommission til ofte bliver dyr, bl.a. fordi mange af vidnerne har krav på en personlig bisidder-advokat, der skal sidde med ved samtlige afhøringer, også afhøringer af de andre vidner...

Læs også
Top job