Gammel Trend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Olieprisen gør verden vildere for erhvervslivet

Den faldende oliepris mindsker stabiliteten i en række lande og tilfører dermed flere geopolitiske spændinger, som de danske virksomheder skal håndtere.

Verdenshandlen i flammer
Den faldende oliepris presser de russiske offentlige kasser. I Moskva blev der i slutningen af november protesteret mod lukningen af 98  hospitaler. Foto: Alexander Zemlianichenko

Tusindvis af læger og sygeplejersker gik for nylig på gaden i protest mod dybe nedskæringer i budgettet i Moskva, hvor 98 hospitaler nedlægges.

I disse dage begynder kilder i den russiske centralbank at indrømme, at der er en vis panik i den russiske banksektor.

Det er formentlig blot en forsmag på, hvad der venter, efterhånden som de lave oliepriser slår hul i statskasserne.

Det forudser flere analytikere. Dermed advarer de også danske virksomheder om, at de skal forberede sig grundigt på mere geopolitisk uro.

»Geopolitisk øger det spændingerne, når olieprisen bliver presset så langt ned,« vurderer Jon Abakka, analytiker i Handelsbanken.

»Flere af de største olieproducerende lande har holdt demokratibevægelserne nede med diverse subsidier og velfærdsydelser. Men nu er statsbudgetterne presset både af den generelt lave vækst og af en faldende oliepris, og dermed kan de ikke fastholde velfærdsniveauet. De kan få sværere ved at tæmme utilfredsheden. Dermed kan den lave oliepris være med til yderligere at destabilisere de pågældende lande,« siger Jon Abakka.

Olieprisen toppede senest i 115 dollar per tønde Nordsø-olie i juni i år og har siden været i frit fald og koster nu lige omkring 70 dollar.

I oliestater som Venezuela og Iran skal den et stykke over 100 dollar, før budgettet hænger sammen, og nogenlunde samme niveau er Ruslands udgiftsniveau på. De sidder altså lige nu og iagttager deres indtægter rasle ned i faretruende tempo. Saudi-Arabien har også balance omkring 100 dollar, men har reserver til at tåle den lave pris.

Især Iran og Rusland bekymrer.

»Blandt de førende energiproducenter kæmper både Rusland og Iran med det kombinerede pres fra vestlige sanktioner og betydeligt lave oliepriser. Denne byrde presser ikke blot deres vækstudsigter; den rejser potentielt også bekymringer om den indenlandske politiske stabilitet, geopolitiske strategi og de økonomiske politiske muligheder i lyset af disse modvinde,« vurderer Tina Fordham, global politisk analyser hos investeringsbanken Citi.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også