Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Axcel siger farvel til Pandora natten til tirsdag

5,9 mio. Pandora-aktier skal skifte hænder, efter at kapitalfonden Axcel og flere andre aktionærer, herunder grundlæggeren, sælger ud af beholdningen i smykkevirksomheden.

Pandoras aktionærsammensætning bliver lidt mere institutionel og slet ikke mere Axcel.

Investeringsbanken Goldman Sachs har mandag aften meldt ud, at man er i gang med at sælge 5,9 mio. aktier i smykkevirksomheden Pandora A/S til institutionelle investorer. Det svarer til 4,6 pct. af aktierne i den danske smykkekoncern.

Goldman Sachs sælger aktierne på vegne af kapitalfonden Axcel, der ejer lige knap 4 pct. af Pandora, og Pandora-grundlæggeren Per Enevoldsen og hans søn Christian Enevoldsen, der sælger mindre andele enten selv eller via Hakon Invest.

Hvad er book-building?
  • Book-building er en fast praksis, som man foretager på det danske og udenlandske aktiemarkeder i forbindelse med emissioner, aktietilbagekøb eller store blokhandler (som er tilfældet med Pandora).
  • Det betyder, at en investeringsbank indsamler købsinteresser fra eksempelvis institutionelle investorer. Investeringsbanken har herved mulighed for at spørge relevante og interesserede investorer, inden eksempelvis handlen afsluttes.
  • Buddene er ikke bindende, men banken kan finde den rigtige markedskurs og fordele købsinteresser via interessebogen, der indikerer interessen hos de institutionelle investorer.
  • Metoden er med til at kunne fastsætte den rette kurs og ifølge Finanstilsynet er det en praksis og ikke kursmanipulation, selv om man kan argumentere for, at risikoen for det er forhøjet.
  • Investor bindes først af sit bud ved sin accept, efter at prisfastsættelse og tildeling har fundet sted.
  • Ved en book-building er det en investeringsbank, der fører bogen, fastsætter afregningskursen og foretager tildeling. Investeringbanken vil således have en dominerende stilling i forhold til prisfastsættelsen. For at der skal være tale om kursmanipulation skal investeringsbanken dog misbruge sin dominerende stilling og fastsætte kursen på et unormalt eller kunstigt niveau.
  • Ifølge Finanstilsynet misbruger en investeringsbanken ikke sin dominerende stilling ved en, hvis kursen bliver fastsat på baggrund af de afgivne købsinteresser.

Kilde: Finanstilsynet

Mens Axcels salg betyder, at kapitalfonden ikke længere vil eje nogen Pandora-aktier, vil Enevoldsen-familien fortsat være med i ejerkredsen, da man inden salget ejer 6,29 pct. Den andel vil blive ca. 1 procentpoint mindre.

Salget sker i aften og i nat i en såkaldt accelereret bookbuilding-proces, og Goldman Sachs regner med, at salget vil være afsluttet inden tirsdag og forbeholder sig i øvrigt til at lukke bøgerne på hvilket som helst tidspunkt, skriver banken, der er ene om at sælge aktierne, i en pressemeddelelse.

En bookbuilding går ud på, at investeringsbanken i dette tilfælde Goldman henvender sig til potentielle interesserede købere af en vis kaliber. De giver så et ikke-bindende bud på aktierne, hvorefter banken kan vurdere, hvad det rette prisleje er.,

Manøvren er i øvrigt den samme som Axcel og Enevoldsen-klanen var ude i sidste år, da man afhændede en endnu større andel: 13 mio. aktier, hvad der svarede til 10 pct. af aktiekapitalen, solgte parterne lige efter kvartalregnskabet.

Pandora
  • Pandoras smykker sælges i mere end 80 lande fordelt på seks kontinenter via ca. 9.800 forhandlere, herunder mere end 1.300 konceptbutikker.
  • Pandora blev grundlagt i 1982 og har hovedsæde i Glostrup. Mere end 11.000 er ansat på verdensplan, heraf 7800 i Gemopolis, Thailand, hvor produktionen befinder sig.
  • I 2013 udgjorde den samlede omsætning 9 mia. kr.

Denne gang kommer salget kun kort tid efter, at Pandora blev idømt en bøde på 2 mio. kr. for at overtræde loven om værdipapirhandel, men det er uvist, om der er nogen sammenhæng med det.

Ligeledes ligger Pandora også i en evig tvist med Jesper »Kasi« Nielsen, der fortsat gør krav på et stort millionbeløb, 753 mio. kr., i den earn-out-aftale, som parterne indgik, da Jesper Nielsen, der nu har etableret Endless Jewelry, forlod Pandora.

De penge får han dog aldrig at se, hvis det står til Pandora, der slet ikke regner med at skulle betale nogen penge til Jesper Nielsen, idet aftalen hidrører Pandoras indtjening i Centraleuropa, og foreløbig har Pandora hensat nul kroner til Jesper Nielsen. 

BRANCHENYT
Læs også