Serier
BREAKING

Kæmperegning på vej til Deloitte i Genan-sag

Deloitte kan komme til at hænge på den største regning, et dansk revisionsselskab nogensinde har betalt for revisionssvigt.

Kollapset i Genan
Deloittes domicil på Island Brygge i København. Revisionshuset kan komme til at hænge på den største regning, et dansk revisionsselskab nogen sinde har fået for revisionssvigt. Deloitte kan se frem til kæmperegnign i Genan-sagen

Landets største revisionshus, Deloitte, kan komme til at hænge på den største regning, et dansk revisionsselskab nogen sinde har fået for revisionssvigt.

Deloitte er netop nu i afgørende forhandlinger med pensionskassen PKA og en række banker om, hvordan regningen skal fordeles, efter at det skandaleramte dækfirma Genan i sommer åbenbarede store tab og pyntede regnskaber.

Regnskaberne var blåstemplet af Deloitte, der siden fyrede den ansvarlige revisor og erkendte, at der var sket et afgørende svigt. Det kommer nu til koste dyrt.

Kilder tæt på processen oplyser, at PKA og Genans bankforbindelser vil have revisionsfirmaet til at betale 540 mio. kr. som led i en samlet aftale, der skal nedbringe Genans gæld og sikre virksomhedens overlevelse.

Partner Jan Bo Hansen fra Deloitte bekræfter dialogen men vil ikke kommentere indholdet. Han oplyser dog, at revisionshuset har involveret sit forsikringsselskab.

Deloitte havde i sidste regnskabsår et overskud efter skat på 53 mio. kr. og en egenkapital på 465 mio. kr.

I Genan-sagen har revisionsselskabet nærmest erkendt, at der har været problemer fra deres side

Lars Bo Langsted, professor, Aalborg Universitet

Hvis Deloitte accepterer kravet på de 540 mio. kr., vil det uden sammenligning være den største offentligt kendte erstatning, et dansk revisionsfirma nogen sinde har betalt.

Erstatningskravet er sat sammen af dels et lån på 420 mio. kr., som Genans stifter og tidligere storaktionær, Bent A. Nielsen, ifølge PKA holdt skjult for pensionskassen i ledtog med den ansvarlige Deloitte-revisor. Dels yderligere 120 mio. kr., som PKA lånte Genan tidligere i år.

Parterne håber at kunne lande en endelig aftale inden jul, og PKA og bankerne har stærke kort på hånden, vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

»Revisionsselskabet har nærmest erkendt, at der har været problemer fra dets side. Den reviderende revisor er ikke længere hos dem, og regnskaberne er lavet fuldstændigt om,« siger han.

Pressechef i PKA Thomas B. Knudsen siger:

»Forhandlingerne om en samlet løsning for Genans fremtid er endnu ikke helt på plads, men for PKA er det vigtigt, at vi snart finder en løsning.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også