Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fertin går i krig mod tobaksgiganter

Bagger-Sørensens tyggegummikoncern vil nu slås med tobaksgiganterne om markedet for e-cigaretter. Det stærkeste våben skal være koncernens viden om nikotin fra nikotintyggegummiproduktionen.

Søren Birn, adm. direktør i Fertin, vil tage kampen op med tobaksindustrien om e-cigaretterne. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Fertin bevæger sig i løbet af de kommende år fra gummi til damp. Virksomheden, der lige nu primært tjener penge på at producere nikotintyggegummi, vil inden for få år lancere en e-cigaret med nikotin.

Bagger-Sørensen Gruppen
Bagger-Sørensen familien skabte sin formue på ikke mindst tyggegummimærker som Dandy, Stimorol og V6. De store mærker blev solgt i 2002 til Cadbury Schweppes for ca. 2 mia. kr. Men Bagger-Sørensen er i den grad fortsat aktiv i markedet.
  • Fertin udvikler medicinsk tyggegummi. Over 90 pct. af omsætningen er nikotintyggegummi til bl.a. Novartis.
  • Gumlink laver tyggegummi for andre virksomheder.
  • Okono laver røgfri tobaks- og nikotinprodukter.

»I Danmark mener man, at der er 200-300.000 danskere, der bruger e-cigaretter ud af knap en mio. rygere, så vi tror, at der kan blive en god forretning ud af det,« siger Søren Birn, adm. direktør i Fertin.

Allerede i det kommende forår vil Fertins søsterselskab Okono, der producerer ikke-medicinsk tyggegummi, begynde at sælge en e-cigaret i Danmark og andre nordiske lande uden nikotin. Det forventes først tilladt i Danmark i løbet af 2016, hvor Fertin håber, at et allerede vedtaget EU-direktiv om tobak, der vil tillade e-cigaretter med nikotin, er blevet implementeret i Danmark. Godkendelsen vil ske på betingelse af en række krav til e-cigaretterne og nikotinvæsken, man fylder i dem.

I Tyskland og Storbritannien er de godkendt, og her begynder Fertin at sælge nikotinproduktet til foråret og har fået godkendt en ny fabrik i Vejle til medicinsk produktion af nikotinvæskerne.

I andre EU-lande venter man, at e-cigaretterne med nikotin vil brede sig i takt med implementeringen af EU-direktivet.

Allerede nu bruger masser af danskere e-cigaretter med nikotin, men de er ikke godkendt og dermed ulovlige.

Fertin vil få skarp konkurrence fra tobaksgiganter som Philip Morris og British American Tobacco.

De har begge både købt virksomheder, der laver forskellige former for nikotin på damp, og udviklet egne produkter.

»Jeg tror, at de store tobaksfirmaer vil sidde på sidelinjen af markedet, indtil de ser, hvem der er tilbage af seriøse aktører efter 2016, og så vil de enten købe virksomhederne eller promovere deres egne mærker,« siger Ray Story, adm. direktør i brancheorganisationen Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association, TVECA.

Fertin mener dog stadig, at det danske selskab vil stå stærkt pga. erfaringen fra nikotintyggegumiet.

»Vi tror, at der vil ske en betydelig oprydning og konsolidering i markedet, og derfor har vi en fordel ved dels vores viden om nikotin, dels med en fabrik, der er medicinsk godkendt til at blande nikotinvæskerne,« siger Søren Birn.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også