Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fond forsøger redning af kriseramt modekoncern

I samarbejde med de tidligere ejere og storbanken Nordea, der har over 600 mio. kr. i klemme forsøger kapitalfonden Axcel at redde den kriseramte modevirksomhed Noa Noa.

Modevirksomheden Noa Noa er havnet i store problemer, og ejerne Axcel forhandler netop nu med Nordea om en redning af selskabet. Foto: Mik Eskestad

Alt i mens kapitalfonden Axcel er i gang med at sælge sine sidste aktier i det lukrative smykke-firma Pandora, truer en rigtig møgsag med at spolere fondens sejrsrus.

Den kriseramte tøjkoncern Noa Noa er nemlig i så massive problemer, at Axcel, der købte kæden for op imod halvanden milliard kroner i 2007, nu forhandler med Nordea Bank AB om en løsning, som skal sikre fremtiden for kapitalfondens kriseramte investering.

Også kædens tidligere ejere Harald og Lars Holstein Holsteinborg, der fik over en milliard i forbindelse med salget af Noa Noa, deltager i de komplekse forhandlingerne.

Redningsplanen for Noa Noa omfatter en ny konstruktion for koncernen, der skal redde den danske modevirksomhed og sikre, at det fremadrettet giver mening at drive tøjfirmaet, der sidste år omsatte for lidt under en halv milliard kroner og tabte godt 36 mio. kr. før skat.

Axcels køb af Noa Noa
  • Axcel købte Noa Noa i 2007. Oprindeligt havde Axcel bogført værdien af Noa Noa til 1,4 mia. kr.
  • Siden har man foretaget flere nedskrivninger, blandt andet en markant i 2008, hvor man nedskrev sin investering med 600 mio. kr.
  • Noa Noa har haft underskud de sidste tre år.
  • Også i 2013 var man tvunget til at nedskrive investeringen i Noa Noa med 451 mio. kr.
  • Dermed står Axcels aktier i Noa Noa netop nu bogført til blot 247 mio. kr.
  • Der er ikke noget gæld i holdingselskabet bag Noa Noa men et led længere oppe i værdikæden havde Axcel ved udgangen af 2013 optaget lån for 593 mio. hos Nordea via selskabet NN Ax 1 aps.
  • Alene omkostningerne primært til det lån var på i alt 60 mio. kr. i 2012 og 2013.
  • Koncernens øverste holdingselskab er AX No Invest ApS.
  • Det er den tidligere direktør i den danske afdeling af H&M Henrik Aaen Kastberg, der er direktør i Noa Noa. Han overtog roret i foråret 2013.

Axcel bekræfter over for Finans, at der netop nu føres forhandlinger, men fonden ønsker ikke at gå yderligere ind i detaljerne:

"Axcel har ejet Noa Noa i mere end 7 år og købte aktiemajoriteten af brødrene Holstein. Vi kan bekræfte, at vi sammen med Holsteinfamilien er tæt på at finde en langsigtet ejerstruktur, hvor Noa Noa fortsætter som selvstændig virksomhed" siger direktør Lars Cordt fra Axcel.

Axcel og Nordea, der begge spiller en central rolle i Noa Noas kamp for overlevelse har i årevis kørt tæt parløb, da kapitalfondens frontfigur var meget tæt på tidligere Nordea-direktør Peter Schütze, ligesom Nordea blandt andet har investeret i Axcel.

Noa Noa er tynget af en stor gæld til netop Nordea på over 600 mio. kr., og firmaet, der ifølge Axcel selv blot for få år siden var over 1,4 mia. kr. værd, er flere gange blevet nedskrevet kraftigt i kapitalfondens egne regnskaber.

Værdien i dag lyder på godt en kvart milliard og med et presset tøjmarked, hvor forbrugerne er mere tilbageholdende og kræver store rabatter, er det stort set umuligt for Axcel at drive Noa Noa videre i den nuværende forfatning.

Noa Noa er blandt andet under pres, fordi koncernens skandinaviske hovedmarked er under pres for tiden, da forbrugerne i hele norden er mere tilbageholdende samtidig med, at mange forventer store rabatter.

Derfor forhandles der netop nu mellem parterne om forskellige løsninger, og Finans erfarer, at der inden for kort tid vil blive meldt en løsning ud for koncernens mange ansatte.

Nordea har ikke ønsket at kommentere forhandlingerne om Noa Noa.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også