Serier

Bliver Danmark en nation af løsarbejdere?

De seneste år har især fagbevægelsen bekymret sig om en stigning i vikarer, freelancere og andre løse ansættelser. Men ifølge en ny rapport fra Københavns Universitet har niveauet af de såkaldt "atypisk ansatte" samlet set ligget stabilt de sidste 15 år.

Det løse arbejdsmarked
Der kommer flere vikarer og flere deltidsstillinger. Men samlet set har antallet af såkaldt "atypiske ansættelser" ligget nogenlunde stabilt de seneste 15 år, konkluderer ny rapport fra Københavns Universitet.  Foto: Anders Thykier

En stædig cocktail af ledighed, sløv vækst, en globalt presset konkurrenceevne og især en åben dør mod Østeuropa har de seneste år iltet debatten om det danske arbejdsmarked. Fagbevægelsen frygter, at freelancere, korttidsansatte, vikarer og andre løsarbejdere vil presse den klassiske 8-16-fastansættelse. Også arbejdsmarkedsforskere har advaret mod amerikanske tilstande, hvor regulerede fastansættelser skubbes af ansættelsesformer som er mere risikable og sværere at regulere.

Men alt tyder på, at omfanget af disse 'atypiske ansættelser' samlet set ikke har vist de store udsving siden 2000. Det konkluderer en rapport fra FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier. ..

Læs også
Top job