Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Uvejr trækker sammen om landbruget

Op mod 1.000 danske landmænd risikerer at blive tvunget fra gården i 2015. Bankerne strammer nu grebet om det kriseramte erhverv.

Danske landmænd har udsigt til endnu et år med blodrøde tal på bundlinjen. Nu siger bankerne stop. Foto: Carsten Andreasen

Et betydeligt antal danske landmænd vil blive tvunget til at forlade deres gårde i løbet af 2015.

Ruslands boykot af fødevarer fra EU har medført dramatiske prisfald på mælk og kød, og mange landmænd har udsigt til dundrende underskud i 2015. Dermed fortsætter den landbrugskrise, som reelt begyndte allerede i 2008, og kun har været afbrudt af en kort periode med rimelig indtjening.

Bankerne, som hidtil har håndteret de kriseramte landmænd med relativ stor tålmodighed, strammer nu grebet og advarer om, at situationen er meget alvorlig.

»Dette er den dybeste og længste landbrugskrise i nyere tid. Jeg har aldrig før set en situation som denne. Helt op til 10 pct. af landbrugsbedrifterne risikerer at gå konkurs,« siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord. Lars Møller har også været med til at finansiere landbrug under kriserne i 70'erne, 80'erne og 90'erne.

Dette er den dybeste og længste landbrugskrise i nyere tid. Jeg har aldrig før set en situation som denne. Helt op til 10 pct. af landbrugsbedrifterne risikerer at gå konkurs

Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord

I Jyske Bank vurderer direktør Benny Laibach Pedersen, at antallet af tvangsauktioner i landbruget vil være stigende i 2015.

I Nordea advarer landbrugschef Søren Porsbjerg om, at »mange landmænd har et finansielt beredskab, der er for svagt til at modstå den nedtur, som nu rammer erhvervet.«

På grund af dramatiske prisfald på især svinekød og mælk løber mange landmænd i disse uger tør for penge og har akut brug for at få tilført frisk likviditet for at kunne betale regningerne.

»På de kriseramte bedrifter er alle investeringer allerede skåret væk, og produktionsapparatet nedslides. Alligevel hænger økonomien ikke sammen, og gælden bliver ved med at vokse. En del af landmændene på disse bedrifter vil opleve, at det er nu, banken siger stop og afviser at stille den nødvendige likviditet til rådighed,« vurderer Jens Schjerning, analytiker ved AgroMarkets.

På de kriseramte bedrifter er alle investeringer allerede skåret væk, og produktionsapparatet nedslides. Alligevel hænger økonomien ikke sammen, og gælden bliver ved med at vokse

Jens Schjerning, analytiker ved AgroMarkets

Han advarer om, at »2015 måske kan udvikle sig til et blodbad for dansk landbrug.«

»Situationen er meget alvorlig, og jeg er overbevist om, at vi vil se et stort regerings-indgreb i 2015 eller senest i 2016. Det vil være nødvendigt at indføre statsgaranterede lån med en løbetid på 50 - 60 år for at reducere landmændenes ydelse på gælden, som på mange bedrifter er alt for stor. Gælden bliver et endnu større problem, når afdragsfriheden de kommende år udløber,« siger Jens Schjerning. Han vurderer, at det samtidig vil være nødvendigt at harmonisere landbrugets rammevilkår, så de flugter med niveauet i resten af EU. Det vil forbedre erhvervets indtjeningsevne.

»Disse tiltag kan dog ikke hjælpe de op mod 1.000 landmænd, som er akut lukningstruede. De bliver simpelthen nødt til at forlade erhvervet, og bankerne må tage tabene,« siger Jens Schjerning.

Erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Videncentret for Landbrug, oplyser, at omkring 15 pct. af de danske landmænd - svarende til 1.700 heltidsbedrifter - er potentielt nødlidende, fordi de både har høj gæld og lav indtjening.

»De er i en uholdbar situation, som er værst for de omkring 950, som tilmed har lav effektivitet. Disse bedrifter er i akut fare for ikke at klare den.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job