Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Altor trak milliardbeløb ud af OW Bunker inden børsnotering

Kapitalfondens gevinst på at eje OW Bunker er væsentligt større end hidtil antaget.

Skandalen i OW Bunker
Kapitalfonden Altor trak over 1 mia. kr. ud af OW Bunker, inden det ny konkursramte selskab blev børsnoteret. Foto: Kasper Palsnov

Kort før OW Bunkers børsnotering trak kapitalfonden Altor over 1 mia. kr. ud af virksomheden.

Dermed har Altors ejerskab været væsentligt mere profitabelt end hidtil antaget, og ifølge Dansk Aktionærforening sætter det endnu en gang kapitalfondens rolle i et dårligt lys.

Da OW Bunker kollapsede, ville bankerne kun være med til at redde virksomheden, hvis Altor skød nye penge ind, men forhandlingerne strandede, da kapitalfonden afviste.

»Det understreger det absurde i, at Altor ikke var i stand til at finde en løsning, da OW Bunker kom i problemer - enten ved selv at finde nogle penge eller ved at gå tilbage til investorerne,« siger Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening.

Om OW Bunker
  • OW Bunker blev oprettet som datterselskab i 1980.
  • I 2007 blev selskabet købt af kapitalfonden Altor.
  • I marts 2014 blev det noteret på fondsbørsen.
  • OW Bunker var et af de største i verden inden for handel med skibsbrændstof.
  • Selskabet havde over 600 ansatte fordelt på 38 kontor i 29 lande.
  • I 2013 havde OW Bunker en omsætning på over 92 mia. kr.

OW Bunker var tidligere en del af Wrist Group, og Altor ejede aktierne i koncernen via selskabet Foreign Newco i Luxembourg.

Selskabsdokumenter fra Luxembourg viser, at Foreign Newco i november 2013 besluttede at trække godt 1,1 mia. kr. ud til aktionærerne i form af en kapitalnedsættelse. Det skete i forbindelse med en kompliceret opsplitning af Wrist Group til OW Bunker og skibsforsyningsvirksomheden Wrist Ship Supply.

Udover Altor var Foreign Newco ejet af 31 medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer, og de fik alle penge ud af manøvren. For eksempel fik topchef Jim Pedersen ifølge Finans' beregninger 7,6 mio. kr., mens Altor kunne hæve 1.083.991.356 kroner til sit holdingselskab OW Lux S.a.r.l.

Flere medarbejdere bekræfter, at de omkring årsskiftet 2013/2014 fik udbetalt et beløb, der målt på deres ejerandel svarede til en samlet udbetaling på 1,1 mia. kr.

 

Altors ansvarlige partner på OW Bunker-investeringen Søren Johansen vil ikke svare på spørgsmål, men kapitalfondens presseafdeling oplyser i et skriftligt svar, at udbetalingen ikke kun trak på kapitalen fra OW Bunker men også fra de udskilte aktiviteter inden for skibsforsyning i Wrist Ship Supply - den anden del af Wrist Group.

»Som den største aktionær gjorde vi vores yderste for at redde virksomheden, og vi arbejdede ekstremt hårdt for at finde frem til en holdbar løsning. Desværre uden succes,« hedder det i udtalelsen fra presseafdelingen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også