Serier

Dong-ansatte fyret for fusk

Nye whistleblower-regler har afsløret seks Dong-ansatte i bl.a. misbrug af udleverede kreditkort og ulovlig returkommission fra leverandører. Dong-chef Henrik Poulsen vil ikke afvise, at nye sager kan dukke op.

De sladrende helte
Seks Dong-ansatte blev sidste år fanget i den interne kontrol. Dong-toppen roses for at lufte det beskidte vasketøj offentligt. Foto: Joachim Adrian.

Misbrug af kreditkort, penge under bordet fra leverandører og uldne leverandøraftaler.

Den interne revision i Ørsted A/S har haft et travlt 2014 med sager mod ansatte udløst af indberetninger via selskabets whistleblower-ordning.

 »Sagerne handlede om misbrug af kreditkort, returkommission fra leverandører, brud på tavshedspligten, interessekonflikter og tvivlsomme leverandøraftaler,« forklarer Dong-ledelsen i 2014-årsrapporten.

At der ikke er tale om bagatelsager, ses ved, at nogle af sagerne »i et vist omfang også er i strid med lovgivningen«.

Det er altid utilfredsstillende, når den her slags sager dukker op. På den anden side glæder jeg mig over, at systemet virker.

Henrik Poulsen, adm. direktør i Dong Energy

Dong-chef Henrik Poulsen vil ikke uddybe de opsigtsvækkende forhold, men understreger, at de har haft kontante konsekvenser.

»De har udløst fyringer,« siger Henrik Poulsen.

Sagerne om fusk og forsøg på økonomisk kreativitet kommer, efter at Dong i begyndelsen af 2014 reviderede selskabets whistleblower-regler. I 2013 var der ingen interne anmeldelser, mens der i 2012 var to.

Dong-chefen ser de mange sager sidste år som et bevis på, at de nye regler virker.

»Det er altid utilfredsstillende, når den her slags sager dukker op. På den anden side glæder jeg mig over, at systemet virker,« siger Henrik Poulsen.

Pernille Kirk Østergaard, advokat i firmaet Bird & Bird og ekspert i whistleblower-ordninger, roser Dong for at lufte det beskidte vasketøj offentligt.

»Det er ikke ofte, at virksomheder ligefrem går ud i årsrapporten med disse oplysninger. Det viser jo bare, at det er et fokusområde for Dong,« siger hun.

Whistleblower-ordning
  • Dong Energy har en whistleblower-ordning, der giver medarbejdere og andre personer med tilknytning til selskabet mulighed for at rapportere alvorlige forseelser, herunder bestikkelse, bedrageri og andre strafbare forhold.
  • Den nuværende ordning blev indført i januar 2014.
Kilde: Dong Energys årsrapport 2014.

Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, ser ikke sagerne som et problem for Dong-ledelsen her og nu.

»Men dukker der nye sager op med samme fart de næste 2-3 år, kan man med rette spørge, om forretningskulturen i Dong er så stærk, som den bør være,« siger Jacob Pedersen.

Henrik Poulsen forsikrer, at der arbejdes hårdt for at undgå nye svindelsager.

»Men jeg kan ikke med sikkerhed sige, at vi helt kan undgå dem. Koncerner af vores størrelse har nok desværre et antal sager af den her slags hvert år,« siger Henrik Poulsen.

Dong understreger, at de seks sager på ingen måde har påvirket selskabets økonomi.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også