Serier

Virksomheder opkrævede ulovlige millioner til 3F fra medarbejdere

Hundredvis af østeuropæiske stuepiger er gennem en årrække ulovligt blevet opkrævet millioner til 3F, selv om de ikke er medlemmer af fagforeningen. Hvis de vil have pengene igen, må de selv henvende sig, siger 3F.

Den beskidte alliance
3F scorede i årevis millioner på at få virksomheder til at opkræve et gebyr blandt stuepiger, som ikke var medlemmer. I november bremsede en dom den mulighed. Thomas Wilmann

En række virksomheder har i årevis uretmæssigt tvangsopkrævet millioner til fagforeningen 3F fra flere hundrede østeuropæiske stuepiger, som ikke er medlemmer af fagforeningen. Pengene er opkrævet via de ansattes løn som et såkaldt administrationsbidrag som følge af de overenskomstaftaler, virksomhederne siden 2007 har haft med 3F.

Retten i Glostrup vurderede i november 2014, at manøvren var ulovlig. 3F oplyser, at opkrævningerne er stoppet efter dommen, men at man ikke har overblik over indtægterne fra administrationsbidragene.

Advokat Peter Herskind er ekspert i ansættelseskontrakter. Han har aldrig hørt om noget lignende.

»Det lyder både urimeligt og ikke i overensstemmelse med det, som er ånden i forbuddet mod tvungne medlemskaber,« siger han med henvisning til, at det i 2006 blev ulovligt at tvinge medarbejdere til at vælge en bestemt fagforening.

Finans har identificeret tre rengøringsselskaber med en sådan aftale med 3F, og alene her er der ifølge Finans’ opgørelse opkrævet mindst 3,5 mio. kr. i administrationsbidrag siden 2007. Ifølge virksomhederne var overenskomsterne ikke deres ide, men de indgik dem, fordi store kunder kræver det og for at undgå konflikter med 3F, som man bl.a. har set med Restaurant Vejlegården.

Faglig sekretær i 3F Hotel & Restauration, Jan Mathisen, oplyser, at 3F har haft aftaler om løntræk fra ikke-medlemmer fra flere virksomheder.

Udover bidraget på op til 205 kr. om måneden skulle rengøringsselskaberne ifølge Finans’ oplysninger samtidig oplyse de ansattes navn, adresse og fødselsdato til fagforeningen.

I den konkrete sag, som var for retten i november, fik lønmodtageren sine penge tilbage. Det betyder dog ikke, at der er millioner på vej tilbage til de flere hundrede stuepiger, som Herskind ellers anser for rimeligt.

På spørgsmålet om, hvorvidt 3F vil betale millionerne tilbage, svarer Jan Mathisen kort:

»Vi forholder os til de krav, der kommer. Det er det.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job