Serier

3F betalte rengøringsfirmas retssag mod medarbejder

Københavnske hotelrengøringsvirksomheder var skeptiske over for at kradse medarbejdernes penge ind til 3F, men fagforeningen lovede at betale, hvis det kom til en retssag. Det gjorde det. En usædvanlig alliance, vurderer advokater.

Den beskidte alliance
3F demonstrerede foran arbejdsretten med røde faner i forbindelse med konflikten om Restaurant Vejlegården i 2012. I 2014 stod 3F dog på virksomhedens side i en anden sag. Foto: Jens Dresling

En aftale om millioner i ulovlige gebyropkrævninger har ført til, at fagforeningen 3F højst usædvanligt stod sammen med arbejdsgiver og mod en medarbejder i retten.

Sidste år sørgede 3F for advokat og betalte regningen for virksomheden De 5 Stjerner, der af en tidligere medarbejder var hevet i retten med krav om tilbagebetaling af 4.000 kr., som virksomheden ulovligt havde opkrævet til 3F. Da virksomheden tabte sagen, betalte 3F også de 4.000 kr. samt sagsomkostninger for 18.500 kr.

Det fortæller adm. direktør i De 5 Stjerner, John Christensen.

»3F har kørt sagen på vores vegne. De har udpeget en advokat, og de har betalt alle advokatomkostninger,« siger han og uddyber:

»Det var en del af den aftale, jeg havde med 3F i tidernes morgen. Vi har ikke haft nogen udgifter forbundet med at køre den retssag.«

Retssagen drejede sig om den ulovlige ordning, 3F har haft med en række københavnske hotelrengøringsvirksomheder.

Virksomhederne indkrævede hver måned penge fra de ansatte, der ikke var medlem af 3F, og sendte pengene videre til fagforeningen.

Også rengøringsselskaberne BH Hotelservice og Vision Service bekræfter over for Finans, at de af 3F blev lovet, at fagforeningen ville dække omkostningerne, hvis ordningen førte til en retssag.

Det var fagforeningen Det Faglige Hus, der på vegne af et medlem havde anlagt sagen.

Det er helt unormalt og ikke noget, der sker under normale omstændigheder.

Peter Herskind, advokat

»Det er en meget mærkelig og usædvanlig alliance, at en fagforening står på mål for en arbejdsgiver, der har udsat en medarbejder for en forkert handling,« siger Mikael Marstal, chefadvokat i Det Faglige Hus.

Også advokat Peter Herskind, der er specialiseret i ansættelses- og erhvervsret, undrer sig:

»Det er helt unormalt og ikke noget, der sker under normale omstændigheder. Det tyder på, at man har haft en eller anden opfattelse af, at det her ikke var helt efter bogen,« siger han.

Lektor i arbejdsret ved Aarhus Universitet Ole Hasselbalch mener dog, at det er logisk, at fagforeningen kæmper på arbejdsgivers side, fordi den »er forpligtet til at argumentere for, at den er lovlig, når der er brug for det.«

3F bekræfter, at man førte sagen, men ønsker ikke at oplyse, om det også er 3F, der har betalt regningerne.

»Det er en aftale mellem os og virksomhederne, så sådan noget vil jeg slet ikke udtale mig om,« siger afdelingssekretær Jan Mathisen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job