Serier

Anklager om løn-dumping på Københavns luksushoteller

Københavnske tophoteller rengøres af østeuropæiske ansatte, som mener, de bliver snydt i løn. Hotellerne kender ikke noget til det og henviser til de hyrede rengøringsvirksomheder, som helt afviser anklagerne.

Den beskidte alliance
Anna fra Rumænien arbejder som stuepige på Hilton Hotel i Københavns Lufthavn. Hun er dog ikke identisk med nogle af de stuepiger, der medvirker anonymt. Foto: Stine Bidstrup

Hilton, Bella Sky og andre hoteller i samme fire- og femstjernede liga får rengjort de dyre hotelværelser til under den mindsteløn, de ansatte ellers er garanteret. Sådan lyder beskyldningerne fra otte stuepiger, som Finans har talt med. De har gennem de seneste år gjort rent på hotellerne og fortæller uafhængigt af hinanden den samme historie om løn- og arbejdsvilkår.

»Vi havde 20 minutter til at gøre et værelse rent. Vi arbejdede som ind i helvede og var under stort pres. Vi havde en kontrakt om timeløn, men fik i virkeligheden løn pr. værelse og blev reelt misbrugt på den måde,« forklarer en tidligere stuepige, som ikke tør stå frem med navn.

Det fortæller stuepigerne

* Stuepigerne får 115 kr. i timen samt nogle tillæg, der betyder, at de efter ni måneders ansættelse får ca. 122 kr. i timen. Det er mindstelønnen i forhold til de overenskomster, rengøringsselskaberne har.

* Hotellerne har sammen med rengøringsselskaberne aftalt et bestemt minuttal, et værelse skal gøres rent på. Det kan variere fra 10 til 30 minutter afhængig af, om gæsterne checker ud eller bliver endnu en nat.

* Når stuepigerne møder ind, får de en liste med eks. 15 værelser, der skal ordnes. Disse 15 værelser giver en beregnet tid, eksempelvis 5 timer.

* 5 timer á 115 kr. giver 575 kr., og det er ifølge stuepigerne det beløb, de får. Hvis hun bruger længere tid, er der ikke betaling. Bruger hun kortere tid, trækkes det fra.

* Der er som regel heller ikke indregnet tid til at gøre rengøringsvognene klar inden arbejdet begynder eller tid bagefter til at rengøre dem og ordne vasketøj, affald mv.

Står det til troende, er det løndumping, forklarer to arbejdsmarkedsforskere, Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet og Henning Jørgensen, Aalborg Universitet.

»Dette her virker ikke som enkelte brodne kar. Når I har otte cases, er der noget, der peger i retning af, at arbejdsgiver systematisk planlægger efter dette, og så ligner det reel løndumping,« siger Jørgensen. 

De otte stuepiger fra branchens to største selskaber forklarer, at de formelt har en timeløn på 115 kr., men det kræver, at de kan nå at gøre et vist antal værelser rene på en bestemt tid. Årsagen er, at værelserne er beregnet til at tage op til 25 minutter, og bruger man længere end den beregnede tid, får man ikke løn for den tid. Og det er meget normalt at bruge lidt ekstra, lyder det fra de otte stuepiger.

Deres udlægning har branchens største virksomhed, De 5 Stjerner, svært ved at genkende:

»De får løn for det antal arbejdstimer, de har - ikke efter antal værelser. Det foregår på alle hoteller, vi har,« siger adm. direktør John Christensen, mens BH Hotelservice, det næststørste i branchen ikke ønsker at kommentere sagen.

Både Allan Agerholm, adm. direktør for Bella Center A/S, som bl.a. driver de firestjernede hoteller Bella Sky, Marriott og Crown Plaza, og Hiltons HR-chef Claus Moll forklarer, at stuepigerne på deres hoteller efter deres vidende aflønnes korrekt.  

Fagforeningen 3F, der har overenskomst med virksomhederne, er klar over problematikken med løn , men forklarer, at det er en presset branche og tempoet efter deres opfattelse »er alt for højt«.

»Men det er en svær problemstilling, for arbejdsgiveren har jo ret til at lede og fordele arbejdet,« forklarer afdelingssekretær i 3F København, Jan Mathisen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job