Serier

3F går nye veje for at hente tabte stuepige-millioner

Virksomhed skal fremover betale titusindvis af kroner hver måned til 3F, der pga. en dom ikke længere må opkræve penge fra ikke-medlemmer. Helt ude i skoven, mener arbejdsretsadvokater og Horesta.

Den beskidte alliance
3F vil fremover have arbejdsgiverne til at betale penge til en konto i 3F. Det sker, efter 3F's opkrævninger fra ikke-medlemmer sidste år blev kendt ulovlige af Retten i Glostrup.

3F tager nye midler i brug for at få danske rengøringsvirksomheders hjælp til at finansiere fagforeningens arbejde. Det sker som konsekvens af, at retten i Glostrup sidste år vurderede, at 3F’s tidligere metode betød uretmæssige opkrævninger fra ikke-medlemmer.

Ifølge Finans’ oplysninger er de tre største virksomheder inden for hotelrengøring blevet præsenteret for forskellige modeller, hvor de fremover skal betale et beløb til 3F. I et tilfælde bliver det lagt op til, at en virksomhed skal betale i alt omkring 74.000 kr. om måneden til 3F for ansatte, der ikke er medlemmer af fagforeningen. Pengene vil dog være øremærket f.eks. uddannelse og faglige aktiviteter for virksomheden.

Manøvren overrasker erhvervsadvokat Peter Herskind, der er specialiseret i ansættelses- og erhvervsret.

»Man må ikke lave systemer, der på den ene eller anden måde og med fikse formuleringer omgår det helt overordnede og vigtigste hensyn: At der er total fagforeningsfrihed,« siger han.

Anders Etgen Reitz, der er advokat og partner i IUNO, specialiseret i ansættelses- og arbejdsret, kalder det »iøjnefaldende og også overraskende«, at 3F går meget op i, at overenskomstregler skal overholdes, men selv viser tegn på bevidst og systematisk at forsøge at omgå reglerne.

»Man kan godt blive bekymret for, at 3F har en dagsorden, der ikke har ret meget med lønmodtagerne at gøre, men i stedet handler om foreningens egen overlevelse,« siger Reitz.

3F’s metoder møder heller ikke forståelse i Horesta, der organiserer arbejdsgivere i hotel- og restaurationsbranchen og har overenskomster med 3F på området.

»3F er vores overenskomstpartner, og vi støtter, at lønmodtagere melder sig ind i fagforeninger. Men derfra og til, at arbejdsgiver skal være med til at finansiere 3F, kan vi ikke bakke op,« siger overenskomstchef i Horesta Marie Louise Larsen. 

Ifølge formanden for 3F København, Bjarne Høpner, er der ikke nogen direkte forhandlinger lige nu, men man kigger på, hvordan man kan lave nye aftaler med virksomhederne.

»Vi er ved at undersøge, om vi kan lave det på en anden måde, så folk, der arbejder under disse overenskomster, får glæde af det - bare på en anden måde,« siger han.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job