Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Partnere tjener stort i dårlige kapitalfonde

Mens kapitalfondene Odin og Dania Capital har leveret dårlige afkast til investorerne, har partnerne bag de to fonde tjent op imod 150 mio. kr.

Hvad gemmer kapitalfondene?
Både Dania Capital og Odin har tabt penge på Bivas konkurs i 2013. Foto: Ernst van Norde

Selv om investorerne endnu ikke har fået noget afkast, har seks partnere i de danske kapitalfonde Odin og Dania formået at tjene et trecifret millionbeløb primært på administration.

Det viser Finans' gennemgang af de to kapitalfonde.

Hos kapitalfonden Odin, der har flere konkurser på samvittigheden, herunder lukningen af møbelkæden Biva, har tre nuværende og tidligere partnere samlet set tjent 74 mio. kr. på deres medejerskab af Odin og fondens selskaber i perioden 2005-2013. En del af beløbet er dog opgjort før skat. I samme periode er afkastet ifølge Finans' oplysninger nul.

Odin Equity
  • Odin blev etableret af tidligere partner i kapitalfonden Doughty Hanson Bernd Petersen i 2005. Odin har indtil videre rejst to fonde med et samlet tilsagn på over 2 mia. kr., hvor flere danske pensionskasser har bidraget. Fonden har dog flere problematiske investeringer på samvittigheden idet våde Biva og Green House er gået ned.
  • Odin foretog en ændring i ledelsen i 2014, hvor Jacob Bergenholtz blev ny managing partner.
  • Odin forsøger i skrivende stund at etablere en ny fond, der skal være på plads ionden udgangen af 2016.

Også hos den nu lukkede Dania Capital har tre partnere tjent over 76 mio. kr. via deres medejerskab af fonden, der tabte alle pengene. Det kostede hovedaktionæren Realdania 658 mio. kr.

»Når vi investerer på denne måde, gør vi meget ud af at sørge for, at tingene sker på markedskonforme vilkår. Når vi ser tilbage på en situation, hvor vi selv står med hele tabet, er det klart, at vi i dag ville udfordre den aflønningsform, som vi tidligere godkendte i Dania Capital,« siger direktør i Realdania Jesper Nygård.

Dania Capital
  • Dania Capital blev oprettet i 2003 med 658 mio. kr. fra Realdania. Ideen var blandt andet at investere i den danske bygge- og anlægssektor, men fonden foretog en række opkøb umiddelbart før finanskrisen, der tildelte fonden og ejeren store tab.
  • Både Biva og Hammel Møbelfabrik gik konkurs, mens den tabsgivende ventilationskoncern Novenco blev solgt i 2013.

Jo højere afkast, kapitalfondene leverer, jo mere tjener partnerne, da de selv har skudt penge i fondene. Men selv ved mindre prangende afkast tjener de betydelige millionbeløb på administrationen. En af landets førende kapitalfondseksperter, adjungeret professor på CBS Robert Spliid, siger:

»Der skal ikke mere end én eller to gode investeringer til, før en fond opnår et fornuftigt afkast, og både investorerne og partnerne tjener penge. Omvendt er ulempen, at hvis en fond ikke performer, så har partnerne bag den kun den risiko, at de ikke kan rejse en ny fond. Investorerne risikerer derimod at tabe hele investeringen.«

De tidligere partnere i Dania Capital har ikke ønsket at udtale sig, men i Odin bliver problemet afvist af managing partner Jacob Bergenholtz, der som ny partner ikke selv har del i gevinsten. Han forklarer, at partnerne typisk bruger gevinsten fra managementselskabet til at finansierer deres egeninvestering i fondene.

»Overskuddet er en del af det, som partnerne investerer i fondene. Der er ingen af partnerne, der har hevet beløb ud i denne størrelse og som sidder og spiser store middage for de her penge. Slet ikke,« siger Jacob Bergenholtz, der desuden mener, at det er for tidligt at konkludere på Odin-fondenes afkast.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også