Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vækstlaget viser tænder efter 14 års krise

Massiv fremgang blandt små innovative virksomheder sikrer Vækstfonden et historisk overskud på 814 mio. kr. i 2014.

Endomondo, der har haft stor succes med deres motionsapp, er en af de venturevirksomheder, der har haft medvind i 2014.  Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Små danske vækstvirksomheder har fået et tiltrængt rygstød efter 14 års ørkenvandring. Det viser årsregnskabet fra den statslige investeringsfond Vækstfonden, der leverer sit klart bedste resultat nogensinde.

»Vi har igennem rigtig mange år haft et venturemarked, som ikke har tjent penge. Det er ikke holdbart i længden. Derfor er denne her vending meget vigtig. Den er faktisk helt afgørende,« siger Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden.

Vækstfondens strategi
  • Yder lån til små og mellemstore virksomheder med fornuftige vækstplaner, som ikke kan stille tilstrækkelig sikkerhed eller har for lidt egenkapital til at få et lån i banken.
  • Investerer i private fonde, som derefter investerer kapitalen i virksomheder.
  • Investeringerne i fonde sker altid i tæt samarbejde med private investorer i et forsøg på at få investeringerne til at fungere som løftestang for et marked.
  • Investerer med egenkapital i opstartsvirksomheder, der har et stort vækstpotentiale, men som har vanskeligt ved at skaffe tilstrækkelig risikovillig kapital. Også her sker investeringerne sammen med private investorer eller andre offentlige aktører.
  • Har siden Vækstfonden blev stiftet i 1992 været med til at finansiere 5.400 små og mellemstore danske virksomheder.

Vækstfondens overskud lander i 2014 på 814 mio. kr. ifølge årsregnskabet, der offentliggøres fredag. Det er i særklasse det højeste afkast, siden fonden lagde ny strategi omkring årtusindskiftet. De foregående 14 år har Vækstfonden haft et akkumuleret underskud på 617 mio. kr.

Vækstfonden er på mange måder et spejl af udviklingen i de små og mellemstore teknologivirksomheder i Danmark, da fonden har til opgave at stille risikovillig kapital til rådighed for den gruppe af innovative virksomheder, som ellers har svært ved at finde investorer til at skyde nye forretningsideer i gang.

Ifølge regnskabet kommer 2014-resultatet fra en bred vifte af vækstvirksomheder.

Det gælder ikke mindst virksomheder som designervirksomheden Muuto, løbeappen Endomondo og biotekselskaberne Santaris og Forward Pharma, der alle er blevet solgt eller børsnoteret med stor fortjeneste i 2014.

Artiklen fortsætter under grafikken

Christian Motzfeldt lægger ikke skjul på, at det er gunstige vilkår i markedet, der giver medvind, men han mener også, at niveauet blandt de danske iværksættere er hævet.

»Vilkårene er nu så gode, og der er så mange virksomheder derude med rigtig fornuftige ledelser, at vi skal simpelthen have et rigtig godt resultat også i 2015,« siger Christian Motzfeldt.

Adjungeret professor Søren Hourgaard har igennem flere år kritiseret Vækstfonden for manglende resultater. Han finder 2014-resultatet bemærkelsesværdigt.

»Der er noget, der tyder på, at man har passeret et vendepunkt. I hver fald er 2014 isoleret set et godt år, og det lader til, at Vækstfonden stadig har nogle rigtig gode ting i porteføljen,« siger Søren Hougaard.

Han understreger samtidig, at et enkelt godt år ikke gør Vækstfonden til en succes. Først skal fonden bevise, at der ikke bare er tale om et enkelt heldigt år.

»Sådan nogle fonde kan du ikke måle på et enkelt år,« siger Søren Hougaard.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også