Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nu vil de digitale videokiosker kæmpe om danskernes tid

Flere spillere ser muligheder i markedet for online videokiosker. Men spørgsmålet er, om de kan konkurrere med all you can-eat modeller som Netflix på den ene side - og illegale pirattjenester på den anden.

Danskerne elsker at se tv og film. Også online. Men spørgsmålet er, om der er et marked for filmudlejningstjenester.  Foto: Carsten Andreasen

For 15 år siden lå du på din sofa i stribede Adidas-joggingbukser og drak lunken cola og ønskede, at du kunne se nyheder som "The Matrix" eller "Notting Hill" på fjerneren uden at skulle tage sko på og trave ned i videokiosken. Samme år havde Blockbuster-butikkerne en omsætning globalt på ca. 5 mia. dollars.

Nu, 15 år senere, har vi vænnet os til at blive liggende på sofaen. Vi ser mere og mere tv og film online. Blockbuster er gået konkurs, mens abonnementstjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic på få år er blevet en fast del af danskernes fritid. Samtidig forsøger nye digitale spillere at kopiere den gamle videokiosk: Apples Itunes har været på banen nogle år. Inden jul lancerede TDC sin digitale kiosk med Blockbuster-brandet, der var købt ud af den konkursramte udlejningskæde. Og i dag har svenske Plejmo indledt sin danske offensiv med ambitionen om at blive den tjeneste, der streamer flest film i Danmark og i Norden.

Spørgsmålet er, om der er penge i at drive en videokiosk online. Gider folk betale 39 kr. per film på et marked, hvor all you can-eat-modellerne er stormet frem? Og kan det lade sig gøre at omvende netpiraterne, der er vant til at se premierefilm gratis?

»Helt basalt er det meget interessant, om der overhovedet er et rigtigt marked for digitalt salg og leje af nye film. Jeg tror ikke, at det er så stort, som Blockbuster og Plejmo håber på,« siger Claus Bülow Christensen, digital medieanalytiker ved Zibra Digital Media Group.

Han peger på, at det amerikanske marked viser den modsatte tendens. Indtil videre: Sidste år faldt den samlede digitale filmudlejning 6 pct., mens abonnementsbaserede tjenester steg 26 pct., ifølge amerikanske Digital Entertainment Group. En vækst primært drevet af den suveræne mastodont Netflix. Hvorvidt de tal kan bruges som prognose for det danske marked, hvor flere hjem har solid bredbåndsforbindelse end i USA, er naturligvis ikke til at sige. Desuden er det digitale filmudlejningsmarked stadig ungt. ..

BRANCHENYT
Læs også