Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Eks-direktør i Vestas er erklæret konkurs i USA med kæmpegæld

Vestas fastholder erstatningssag om 150 mio. kr. mod tidligere, politianmeldt finansdirektør, efter at han er gået konkurs.

Tidligere finansdirektør Henrik Nørremark blev først fyret og siden politianmeldt af Vestas.  Foto: Vestas

Vestas' tidligere finansdirektør Henrik Nørremark er gået konkurs i USA med en personlig gæld på 235 mio. kr.

Gældsposten omfatter et krav på godt 150 mio. kr., som vindmøllekoncernen har rejst mod Nørremark og en tidligere indisk joint venture-partner, RRB Energy, på grund af mystiske pengeoverførsler mellem de to parter i 2011.

Konkursdekretet fastslår, at kreditorer ikke længere må inddrive gæld eller føre retssager mod Nørremark. Vestas har dog ingen planer om at opgive erstatningssagen mod den tidligere finansdirektør, da man mener, at konkursen er uden juridisk virkning i Danmark.

Ifølge professor i konkursret på Københavns Universitet Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen forhindrer konkursen gældsinddrivelse i USA, hvor Nørremark bor, men det er usikkert, om koncernen vil kunne gå efter hans aktiver i andre lande.

Nørremark gik konkurs i januar, men selv om den kommer bag på Vestas, er reaktionen afdæmpet:

»Umiddelbart har vi ingen grund til at tro, at Henrik Nørremark er uden midler,« lyder reaktionen fra Vestas' kommunikationschef Michael Zarin.

Får fred fra kreditorerne
  • Henrik Nørremark indgav en konkursbegæring mod sig selv i oktober 2014.
  • Konkursdekretet blev afsagt den 21. januar 2015.
  • Dekretet betyder, at Nørremarks gæld og aktiver bliver isoleret i konkursbo.
  • I afgørelsen hedder det, at kreditorer herefter ikke må forfølge gæld og hverken må kontakte skyldneren per telefon, email eller lignende.
  • Det hedder endvidere, at kreditorer ikke må anlægge eller fortsætte retssager mod skyldneren.

Henrik Nørremark blev fyret i Vestas i februar 2012, da vindmøllekoncernen havde leveret sin tredje nedjustering i træk.

Hans fratrædelsesordning blev senere suspenderet, da det ifølge Vestas gik op for ledelsen og bestyrelsen, at han havde overført et trecifret millionbeløb til RRB tilsyneladende uden at få noget til gengæld.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Nørremark fastholder, at der var tale om et spionprojekt rettet mod kinesiske konkurrenter, men Vestas valgte i december 2012 at melde sagen til politiet, der sigtede ham for mandatsvig.

Efter to og et halvt års efterforskning var bagmandspolitiet i denne uge klar til at beslutte enten at henlægge sagen eller rejse tiltale.

Men beslutningen blev i sidste øjeblik udskudt på grund af konkursen og en oplysning om, at Nørremark har lånt millioner af en RRB-distributør i Canada. 

Henrik Nørremark har ingen kommentarer, men hans advokat angriber i en email Vestas for at have låst Nørremark fast i et konstrueret retsopgør, der har kostet den tidligere finansdirektør dyrt.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også