Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rigsrevisionen løfter pegefingeren over for DR-chefens løn

DR's topchef Maria Rørbye Rønn får en "høj" løn, påpeger Rigsrevisionen, der fremover vil have en skriftlig begrundelse, hvis DR giver generaldirektøren lønhop.

DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn fik sidste år en fast løn på 3,5 mio. kr. Den samlede lønpakke var på 3,7 mio. kr.  Foto: Jens Dresling

Rigsrevisionen rynker brynene over den 25 pct.-lønstigning, som DR's bestyrelse sidste år gav generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Generaldirektørens faste løn steg fra 2,8 mio. kr. til 3,5 mio. kr. Det er er "et højt niveau" sammenlignet med andre offentligt aflønnede ledere i tilsvarende stillinger, og lønstigningen i sig selv er "betragtelig", konstaterer Rigsrevisionen i sit revisionsprotokollat, som Finans har fået aktindsigt i.

"En sådan lønstigning bør skriftligt begrundes og dokumenteres, og (Rigsrevisionen, red) skal anbefale, at dette gøres fremadrettet," skriver Rigsrevisionen.

»Det er et vink med en vognstang til DR's bestyrelse om at se på, om lønnen er kommet for højt op, og om den fremover har et rimeligt niveau,« siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved RUC.

Samme melding lyder fra Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus, Aarhus Universitet:

»Det er en indirekte kritik. Rigsrevision spørger, om DR’s bestyrelse har brugt det rette sammenligningsgrundlag til at fastsætte generaldirektørens løn.«

Rigsrevisionen sammenligner med andre topchefer i staten, og her ligger DR-chefen over f.eks. den bedst lønnede departementchef, der tjener ca. 2 mio. kr.  DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, begrunder, at Maria Rørbye Rønn begyndte på et lavere lønniveau end sin forgænger, men at lønnen nu matcher markedet og den tidligere generaldirektørs løn. Han sammenligner især med TV 2's topchef, Merete Eldrup, der sidste år fik i alt 5,2 mio. kr.  

»Jeg tager naturligvis Rigsrevisionens bemærkning til efterretning. Men jeg konstaterer også, at Rigsrevisionen ikke havde bemærkninger til et tilsvarende lønniveau, dengang generaldirektøren hed Kenneth Plummer (DR's generaldirektør 2005 - '10, red.) Det forekommer mig en anelse specielt. Og i hvert fald må jeg sige, at det gør det lidt vanskeligt at være bestyrelsesformand,« siger han.

Rigsrevisionens anmærkning har ikke formelle konsekvenser for DR. Bestyrelsen fastsætter stadig selv lønniveauet. Men den løftede pegefinger vil indgå i en politisk strategisk balancegang, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.

»Rigsrevisionens anmærkninger er ikke et direktiv, så DR’s bestyrelse skal afveje rimelighed og konkurrencesituationen over for de politiske bindinger, der gælder,« siger han og pointerer, at politikerne - trods armslængde-princippet - er noget tættere på DR's drift end på TV 2, bl.a. via de politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer.

Lønstigningen, der flankeredes af lønhop til flere DR-chefer, har allerede fået en del opmærksomhed, fordi den skete samme år, som DR fyrede 101 medarbejdere og lukkede underholdningsorkestret.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Rigsrevisionen.

Læs også
Top job