Serier

Danske virksomheder i kæmpeslagsmål om Thule-kontrakt

Et spindelvæv af retssager mellem tre danske konsortier optrapper kampen om en milliardkontrakt på Thule-basen.

Balladen om Thule-udbuddet
Danske virksomheder slås nu indbyrdes om Thule-kontrakten Grafik: Anders Thykier

Efter at have stået sammen mod det amerikanske luftvåben i Thule-striden er tre danske konsortier nu gået i kødet på hinanden i jagten på milliardkontrakten på Thule-basen.

Retsdokumenter viser, at de tre konsortier er viklet ind i et spindelvæv af retssager i USA. Senest har entreprenøren Per Aarsleff forsøgt at stoppe tildelingen af en midlertidig driftskontrakt til Greenland Contractors, som skal sikre driften af basen, indtil sagen er løst.

Vi anser os selv som lavest bydende og mener ikke, at der er behov for en midlertidig kontrakt

Ebbe M. Iversen, adm.direktør, Per Aarsleff

»Vi mener, at vi skal have servicekontrakten med det samme. Vi anser os selv som lavest bydende og mener ikke, at der er behov for en midlertidig kontrakt,« siger adm. direktør i Per Aarsleff, Ebbe M. Iversen.

Peter Kofoed, adm. direktør i Greenland Contractors, som entreprenørkoncernen MT Højgaard ejer majoriteten af, kalder omfanget af sager i USA for ekstremt.

»Det er utroligt komplekst, og næsten hver dag sker der noget nyt. Det er ikke kun udefra, at det ligner et stort slagsmål. Det gør det også indefra,« siger Peter Kofoed, der tager protesten fra Aarsleff med ro:

»Vi ser, hvad retten siger. Indtil videre driver vi basen.«

Slagsmål i USA
  • Retssagerne kører ved to domstole i USA.
  • Per Aarlseff protesterede den 11. august over at den amerikanske regering vil tildele en midlertidig kontrakt på driften af Thule-basen til Greenland Contractors.
  • Copenhagen Arctic ankede den 27. juli en dom fra maj, som de tre danske konsortier vandt, fordi dommeren ikke tog stilling til, om Per Aarsleff uretmæssigt bruger den amerikanske ingeniørvirksomhed KBR.
  • Exelis Services har anket den samme dom, der fratog virksomheden Thule-kontrakten.
  • Det amerikanske luftvåben oplyste den 18. august, at man også vil anke den afgørelse, fordi den sagde, at luftvåbnet havde begået en fejl ved at tildele kontrakten til Exelis Services.
  • Greenland Contractors er også involveret i sagerne. Selskabet forsvarer den kendelse, der fratog Exelis Services kontrakten.
  • Tidligere har også den amerikanske rigsrevision behandlet sagen.

Krigen mellem selskaberne er yderligere optrappet med en anklage mod Per Aarsleff selv.

Copenhagen Arctic protesterer over, at Aarsleff bruger den amerikanske ingeniørgigant KBR i strid med forsvarsaftalen mellem Grønland, USA og Danmark.

»Vi har – modsat andre bydere – overholdt alle krav i Thule-udbuddet. Vi har været grundige og brugt ca. to år på at forberede tilbuddet, så det både er konkurrencedygtigt og lever op til alle krav om dansk-grønlandske leverandører og tjenester,« siger adm. direktør Jeppe Handwerk.

Vi har – modsat andre bydere – overholdt alle krav i Thule-udbuddet

Jeppe Handwerk, adm.direktør, Copenhagen Arctic

Ifølge dokumenter fra den danske ambassade i Washington har KBR afgivet tilbud sammen med Aarsleff. Ebbe M. Iversen vil ikke uddybe relationen, men bekræfter samarbejdet med KBR.

»Vi overholder udbudskriterierne og kontraktbestemmelserne til punkt og prikke,« siger Ebbe Iversen.

Søren Friis Hansen, juraprofessor ved CBS, har fulgt Thule-sagen tæt. Han kalder den et frygteligt rod.

»Den første afgørelse om at det amerikansk ejede Exelis Services fik Thule-kontrakten uretmæssigt, har blot rejst en lang række nye spørgsmål, som nu er i spil i de amerikanske domstole,« siger han.

Den amerikanske ambassade vil ikke kommentere retssagerne. USA's prioritet er at holde Thule-basen i drift, lyder det kort.

Læs også
Top job