Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Johan Schlüter Advokatfirma scorede millioner på påstået svindelselskab

Johan Schlüter Advokatfirma hævede tocifrede millionbeløb i advokathonorarer og salg af goodwill-post til Registrering Danmark i Slagelse.

Schlüter-sagen
Johan Schlüter Advokatkontor på Højbro Plads i København.  Foto: Jens Henrik Daugaard

Et selskab, der er i centrum for beskyldninger om svindel for op til 100 mio. kr., har været helt afgørende for økonomien i det københavnske Johan Schlüter Advokatfirma (JSA).

Det viser Finans' gennemgang af regnskabsmateriale fra advokatfirmaet og Slagelse-virksomheden, Registrering Danmark, der indtil for nylig havde samme ejerkreds: advokat Johan Schlüter, advokat Lars Halgreen og advokat Susanne Fryland.

Tv- og filmproducenter hævder sig snydt for Copydan-penge, som JSA har fået millioner for at forvalte.

Sagen kort
  • Tre foreninger af film- og tv-producenter mener sig snydt for 100 mio. kr. i rettighedspenge, som Johan Schlüter Advokatfirma var hyret til at forvalte.
  • Advokatfirmaet har vedgået, at producenterne er blevet snydt, men firmaet har lagt hele skylden over på den nu bortviste og politianmeldte partner, Susanne Fryland.
  • Advokatfirmaet og Producentforeningen har aftalt en proces, hvor de to parter skal forsøge at blive enige om, hvor mange penge producenter er gået glip af. Det er uklart, hvor mange penge advokatfirmaet vil være i stand til at betale.

Lars Halgreen og Johan Schlüter har placeret hele ansvaret hos Susanne Fryland og Registrering Danmark, hvor administrationen i praksis blev håndteret.

Nu viser det sig, at Registrering Danmark gennem de seneste år har betalt store millionbeløb til advokatfirmaet, der netop nu er i alvorlig økonomisk krise.

I 2012 købte Registrering Danmark således en goodwill-post af advokatfirmaet for 35 mio. kr., og alene i 2014 købte Registrering Danmark advokatbistand hos JSA for 12 mio. kr.

Det er en meget væsentlig del af JSA's samlede omsætning, og dermed var de tre ejere via selskabet i Slagelse i virkeligheden selv en af JSA's største kunder.

Lars Halgreen, der er registreret direktør i JSA, afviser, at der er foregået noget odiøst i transaktionerne mellem Registrering Danmark og JSA, og han fastholder, at Susanne Fryland er ansvarlig for affæren.

Politiet bør nu i deres efterforskning afklare, om overførslerne og deres størrelse betyder, at man burde have haft en viden om, at de ikke kunne have hold i virkeligheden

Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen

Dette har Susanne Fryland bestridt, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra hende til denne artikel.

Juraprofessor på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted kalder oplysningerne interessante men tilføjer, at de ikke nødvendigvis har strafferetlig betydning.

»Der er ikke noget galt i at tjene mange penge på et datterselskab, hvis man ikke har vidst, at indtjeningen var for god til at være sand,« siger han.

Klaus Hansen, direktør i tv- og filmproducenternes brancheorgan, Producentforeningen, siger, at pengestrømmen til JSA overrasker ham:

»Politiet bør nu i deres efterforskning afklare, om overførslerne og deres størrelse betyder, at man burde have haft en viden om, at de ikke kunne have hold i virkeligheden.«

BRANCHENYT
Læs også