Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her bestemmer medarbejderne selv, hvornår de møder på arbejde

I den biofarmaceutiske virksomhed AbbVie har man givet medarbejderne fuld frihed til at styre deres egen arbejdstid. Og det er forbudt at kommentere kollegers mødetider.

Rama Pryce er Patient Relations Manager i AbbVie, og far til  Romeo på fem, Vanilla på syv og Havanna på ti. Hans Kone Annette, er direktør i et kommunikationsbureau. Og de kan heldigvis trække på bedsteforældre på begge sider, men den fleksible tilrettelæggelse af arbejdstiden gør dagene mindre stressede. Foto: Jens Henrik Daugaard

Kort tid efter, at Rama Pryce var blevet ansat som Patient Relations Manager i AbbVie, fik han fyret en halvsjov bemærkning af til en kollega, der kom dryssende hen ad formiddagen.

"Noget i retning af "Nå, der er nok nogen, der møder til direktørtid i dag,"" siger han med et skævt smil. For hurtigt var der andre kollegaer, der venligt belærte ham om, at man i AbbVie ALDRIG kommenterer folks mødetider. Det er en privatsag, hvornår man kommer og går og tilrettelægger arbejdstiden.

"Her i AbbVie måles man på, om man når de mål, vi har opstillet sammen med ledelsen. Hver måned har jeg en samtale med min nærmeste chef, hvor vi finder ud af, hvordan det går. Om jeg trives, hvordan det går med børnene, og om jeg kan overholde de aftaler, vi har lavet," forklarer Rama Pryce, der i 2013 kom til AbbVie efter ti års ansættelse i kommunikationsafdelingen i Team Danmark.

AbbVie er en amerikanskejet, global biofarma virksomhed med mange ansatte og høje krav om produktivitet, men der er meget fokus på medarbejdertilfredshed. Og da firmaet faldt temmelig dårlig ud i den store kåring af landets bedste arbejdsplads i 2006, besluttede man at afholde en medarbejderdag, hvor alle kunne melde sig til nogle workshops omkring arbejdsmiljø.

Om AbbVie

AbbVie er en biofarmaceutisk virksomhed, som udvikler medicin især på områder, hvor der er væsentlige behov som f.eks. indenfor hepatitis C, neurovidenskab, immunologi, onkologi, kroniske nyresygdomme og kvinders sundhed.

AbbVie startede som den farmaceutiske virksomhed, Abbott, som blev grundlagt i 1888 af lægen Dr. Wallace Abbott i Chicago.

I 2013 blev Abbvie udskilt som en selvstændig virksomhed med. ca. 25.000 ansatte. Ca. 100 af medarbejderne arbejder i Danmark.

"Den workshop, der blev mest besøgt, var Life Navigation med Camilla Kring. Det optog virkelig folk, hvordan man kan få større fleksibilitet ind i arbejdsdagen, så man bedre skaber sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv og større selvbestemmelse og medansvar for arbejdstidstilrettelæggelsen. Da ledelsen så det, besluttede man at nedsætte en arbejdsgruppe, Great Place to Work-gruppen og ændre på virksomhedskulturen, og Camilla Kring blev ansat til at uddanne samtlige medarbejdere i at navigere i deres eget liv," forklarer firmaets kommunikationschef Danek Olsen. Siden har firmaet fået sine egne Life Navigators, som uddanner alle nyansatte.

For Rama Pryce blev kurset en øjenåbner. I ti år havde han været vant til at møde på et bestem tidspunkt og levere en arbejdsindsats og gå hjem og holde fri bagefter uden egentlig at mærke efter, hvordan han havde det med det.

"Jeg kunne se på alt det materiale, jeg fik mellem hænderne, at her var en virksomhed, der havde tænkt over, hvordan man bliver budt velkommen. Vi kom først på et femugers forløb, hvor vi i tre timer hver uge blev introduceret til virksomhedens kultur, om samarbejde og forventninger og organisationens rammer. Men det mest interessante var, at der også blev sat fokus på, hvem jeg er som person.

Jeg fik et indtryk af, at det for firmaet ikke blot gjaldt om at informere os om rammerne, så vi selv kunne fornemme, om vi ville passe ind i dem eller burde søge noget andet. Men der er også en refleksionsproces omkring min person. Hvordan fungerer jeg bedst, og hvordan vil jeg bedst passe ind i firmaets kultur. Hvad er jeg for en person, og hvordan kan jeg få mine livsvilkår til at spille sammen med firmaet præstationskultur uden at brænde sammen efter nogle måneder," siger han.

"Det blev en øjenåbner for både mig og min kone at finde ud af, at jeg faktisk fungerer bedst om morgenen. Jeg vågner klokken ti minutter i seks, står op klokken seks og har en masse god energi med det samme. Og for min kone er situationen en helt anden. Hun vågner senere, og kan til gengæld sidde og være fokuseret  og arbejde til sent ud på natten. Det er der, hun har en masse god energi. Vi har været gift i 11 år og har været  kærester i 20. Når ungerne var puttet, og vi satte os ved køkkenbordet for at snakke, så har jeg altid været ret færdig. Så det har selvfølgelig været irriterende for hende. Den erkendelse var ekstremt vigtig for os. Både for at vide, hvornår man præsterer optimalt på en arbejdsplads, men også for at vide, hvordan man får familielivet til at hænge sammen."

Hjemmearbejde
Det står medarbejderne frit at arbejde hjemme, hvis de ikke har møder på dagens program.

Rent konkret skulle Rama Pryce udfylde et ugeskema med alt, hvad hans tid går med i en hel uge. Alle aktiviteter, arbejdsrelaterede så vel som private, skulle noteres på timebasis.

"For én ting er, hvornår man peaker, men det er også vigtigt at blive opmærksom på, hvordan man bruger sin tid. Når man så kan se, hvor meget  arbejdet fylder, så kan det godt være, at man finder ud af, at der ikke er så meget tid med konen, og det halter med kvalitetstiden sammen med børnene. Og så er det faktisk firmaet og éns nærmeste chef, som kommer og siger, at jeg må sørge for at få kabalen til at gå op. For hvis det er benhårdt arbejde konstant, så går det ud over kvaliteten af arbejdet, og på et eller andet tidspunkt brænder du sammen."

Når Rama Pryce mødes med chefen hver måned, så spørger hun først om, hvordan han har det.

"Og det gælder både, hvordan jeg har det med min søn på fem år, som skal med bussen i børnehave hver morgen, og mine døtre, der skal følges til skole. Og så selvfølgelig også, hvordan det går med de projekter, jeg arbejder på. For tingene hænger sammen. Hvis det ikke fungerer derhjemme, så fungerer det ofte heller ikke med arbejdet. Og interessen virker ikke grænseoverskridende, det er omsorg og ikke omklamring."

Rama Pryce bruger i høj grad den fleksibilitet, som AbbVie giver medarbejderne.

"Jeg har en baggrund som elitefægter og har brugt tyve år af mit liv på at træne og fægte rigtig meget, og for at jeg skal fungere optimalt, skal jeg helst træne to gange om ugen. Og det kan jeg nu lægge ind om morgenen. For når jeg kommer hjem efter en travl dag, så kan jeg ikke tage en løbetur efter klokken otte om aftenen, for på det tidspunkt er jeg helt færdig. Men nu kan jeg to dage om ugen tage hen i træningscenteret, når børnene er afleveret i skole. Og det betyder virkelig meget for mig," siger han og peger på en anden fordel, som de medarbejdere, der bor uden for byen har, fordi de slipper for at sidde i kø i timevis hver morgen og aften.

"De sætter sig derhjemme med en kop kaffe og besvarer mails, og så kan de køre direkte ind en time senere."

Det betyder også meget for AbbVie. For når man gør virkelig meget ud af medarbejdertilfredshed, så er det jo ikke bare, fordi de er så flinke i AbbVie, men fordi det giver bonus på bundlinjen. Målt på indtjening pr. medarbejder er produktiviteten steget med 50 pct. i årene 2006-2013.

AbbVie frøen

På AbbVie har alle medarbejderne en tøjbamse. En frø.

Når frøen sidder på skrivebordet eller i dørhåndtaget til et kontor, er det er venlig måde at gøre kolleger opmærksom på, at deadline nærmer sig, og man har brug for arbejdsro.

"Jeg har aldrig arbejdet så meget, som jeg gør nu. Men når man arbejder i en præstationskultur med høje krav, så er det en præmis, at folk i perioder virkelig kan arbejde igennem. Der er da uger, hvor jeg ikke får trænet, men når projektet er overstået, er der tid til, at man bliver restitueret. Når folk er på ferie, sendes der ikke noget til dem, og man forventer ikke, at de besvarer mails. I kalenderen er der fastsat møder, som man skal deltage i. Men derudover er der rum til at planlægge selv. Der er ingen kontrol, men fuld tillid til, at jeg selv kan administrere min tid. Og den viden gør, at man ikke brænder ud i de perioder, hvor der er virkelig travlt," siger Rama Pryce og peger på, at det lige så meget handler om tillid og om følelsen af at være i kontrol. At det er ham, der styrer tiden og ikke omvendt. At man ikke sidder fast i en situation, man ikke selv har valgt.

"Jeg fandt jo ud af, hvorfor de sjove og semisjove bemærkninger til folk, som kommer efter ni, er forbudt her i firmaet. Den sociale kontrol, som man møder på mange arbejdspladser omkring mødetider, den findes ikke her. Alle kan komme og gå, uden der bliver stillet spørgsmålstegn ved det. Det er et medarbejdergode, som ingen tager for givet og alle værner om. Vi har nogle mål, vi skal nå, men vi har fleksible rammer for, hvordan vi hver især får det til at hænge sammen."

Og medarbejdertilfredsheden på AbbVie? Ja, den er bare steget for hvert år, der er gået. I 2011 blev AbbVie kåret som landets bedste arbejdplads, mens den norske søsterafdeling vandt sidste år. På næsten samtlige parametre er over 90 procent af medarbejderne tilfredse. 39 pct. af medarbejderne mente i 2006, at de blev opmuntret til at balancere arbejdsliv og privatliv. I dag gælder det for 97 pct. I 2006 mente 73 pct. at AbbVie var et rart sted at arbejde, i dag gælder det for 98 pct.

BRANCHENYT
Læs også