Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Erhvervslivet blåstempler Venstres klimaopgør

Venstre vil have mere »grøn realisme« ind i klimaindsatsen. Den helt rigtige vej at gå, lyder det fra DI, Dansk Erhverv og landbruget, som efterlyser bedre balance mellem den grønne omstilling og regningen til erhvervslivet.

Erhvervslivets største organisationer støtter Venstres mål om mere grøn realisme i Danmarks klimaindsats. Hensynet til vækst og nye job skal fylde mere, lyder meldingen. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Mere afdæmpede klimaambitioner er den helt rigtige medicin for Danmark.

Det er den opsigtsvækkende melding fra Danmarks største erhvervsorganisationer, der for første gang åbent bakker op om Venstres varslede kursskifte på klima- og energiområdet.

Det er helt afgørende, at den danske klimaindsats ikke står i modsætning til virksomhedernes konkurrenceevne og skabelsen af nye arbejdspladser og vækst.

Troels Ranis, underdirektør i DI

»Der er et udtalt behov for mere grøn realisme i klima- og energipolitikken. I en verden med global konkurrence er det på tide at fjerne de danske skyklapper,« siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Meldingen fra erhvervslivet kommer efter massiv kritik af klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) fra grønne organisationer og energibranchen, fordi ministeren erklærer sig parat til at slække på ambitionen om, at Danmark i 2020 skal have nedbragt CO2-udledningen med 40 pct.

Klimamål
  • I juni 2014 vedtog SR-regeringen sammen med SF, EL og De Konservative Danmarks første klimalov.
  • I loven indgår et mål om, at Danmark i 2020 skal have nedbragt CO2-udledningen med 40 pct. i forhold til 1990-niveauet.
  • Målet er et nationalt mål, som ikke er udløst af internationale klimaforpligtelser. Venstre, DF og LA stemte ikke for klimaloven.
  • I 1990 udledte Danmark 68,9 mio. tons CO2-akvivalenter. Målet i 2020 er at få nedbragt udledningen til 41,3 mio. tons CO2, viser en fremskrivning fra Energistyrelsen.
  • For 2014 forventer styrelsen en CO2-udledning på 53,3 mio. tons.
  • I 2012 blev der ifølge Det Internationale Energi Agentur (IEA) udledt 31.734 mio. tons CO2.
Kilde: Danmarks Energi- og Klimafremskrivning 2014.

DI understreger, at man aldrig har støttet den tidligere regerings 2020-klimamål. Står det til Danmarks største erhvervsorganisation, skal den danske klimakamp alene styres af to ting: Energiaftalen fra 2012 og hensynet til de regninger, som klimaindsatsen udskriver til virksomhederne.

»Det er helt afgørende, at den danske klimaindsats ikke står i modsætning til virksomhedernes konkurrenceevne og skabelsen af nye arbejdspladser og vækst,« siger Troels Ranis, underdirektør og chef for energi- og klimapolitik i DI.

Opbakningen til Venstres mål om mere grøn realisme på klimaområdet kommer blot få dage efter, at det er kommet frem, at Venstre også overvejer at spare op mod 340 mio. kr. på næste års klima- og miljøindsats.

Dansk Erhverv, der er talerør for 17.000 virksomheder inden for bl.a. detailhandlen, transport og it, ønsker ikke at kommentere de konkrete spareplaner.

»Men det er da kun almindelig sund fornuft, at man fra tid til anden tager de økonomiske briller på og spørger sig selv: Er de penge, vi bruger, nu også givet godt ud,« siger Søren Büchmann Petersen, ansvarlig for Dansk Erhvervs klima- og energipolitik.

Ifølge de seneste tal fra Energinet.dk vil den grønne omstilling koste private elkunder og virksomheder 7,1 mia. kr. i 2015. Det er ny rekord og tæt på en tredobling i forhold til 2011.

Læs også