Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Goldman skal sælge dansk vingekæmpe

Kapitalfonden Doughty Hanson har valgt den amerikanske storbank Goldman Sachs til at stå for salget af danske LM Wind Power.

Goldman Sachs skal forsøge at finde en køber til LM Wind Power. Arkivfoto: JP

Efter et ualmindeligt langt og problemfyldt ejerskab forsøger kapitalfonden Doughty Hanson nu at sælge den danske vingeproducent LM Wind Power.

Kapitalfonden, der reelt er ved at lukke og slukke efter en række fiaskoer, har netop udpeget den amerikanske storbank Goldman Sachs til at stå for salget af LM Wind Power, som fonden sammen med en række øvrige investorer købte helt tilbage i 2001.

Det erfarer Finans fra en række kilder med indgående kendskab til processen.

Siden opkøbet for 14 år siden har LM været gennem en lang række udfordringer, hvor især finanskrisen gjorde ondt på selskabet, ligesom et fejlslagent opkøb af Svendborg Brakes i 2008 også gav Doughty Hanson et massivt milliardtab.

Selv om LM i dag har fået rettet en smule op på selve driften og sidste år tjente godt 570 mio. kr. før skat og renter plages virksomheden fortsat af en milliardgæld.

I skrivende stund er der dog få virksomheder på LM’s størrelse til salg i Danmark, og derfor forventes det, at en række fonde samt industrielle købere vil kigge indgående på virksomheden.

De er til salg netop nu
Efter et hektisk første halvår er der nu mere stille i den danske corporate finance-branche. Der er dog enkelte større virksomheder til salg for tiden:
  • Rynkeby: Arla har hyret Stamford Partners til at lede efter en potentiel køber til juicefabrikanten Rynkeby. Prisen forventes at ligge på omkring 1 mia. kr.
  • Top-Toy: FIH arbejder i skrivende stund på højtryk for at få solgt BR-ejeren Top-Toy. Prisen forventes at ligge i underkanten af 1 mia. kr.
  • Tajco: Brødrene Frank og Kurt Lorenz har hyret Nordea til at stå for salget af familievirksomheden Tajco. Prisen kan lande på omkring 1 mia. kr.
  • Scan Global Logistics: Efter flere års udfordrende ejerskab forsøger Carnegie nu at sælge logistikvirksomheden Scan Global på vegne af kapitalfonden Odin.
  • Mejerigaarden: Kapitalfonden Erhvervsinvest har hyret revisionshuset E&Y til at stå for salget af Mejerigaarden, der blandt andet står bag Premier Is. Selskabet kan sandsynligvis sælges for 2-300 mio. kr.
  • TMC Group: Kapitalfonden Axcel har sat Danske Bank til at sælge TMC Group, der blandt andet indeholder Tvis Køkkener og Svane Køkkenet. Salgsprisen forventes at ligge på 4-500 mio. kr.

Flere fonde som Finans har talt med peger da også på, at man med et køb af LM Wind Power meget vel kan få del i en mere generel optur i vindindustrien, hvilket kan overskygge det faktum, at Doughty Hanson flere gange har forsøgt at afhænde LM uden held.

At Goldman Sachs er blevet valgt for næsen af en række nordiske banker, er dog ifølge Finans’ oplysninger et klart signal fra Doughty Hanson om, at man satser på at finde en amerikansk køber til LM.

En af USA’s største virksomheder General Electrics nævnes da også af flere kilder som en af de helt oplagte købere til LM, da den amerikanske gigant i forvejen har en række forretninger inden for samme område.

Doughty Hanson meldte allerede tidligere på året ud, at man måtte opgive sit forsøg på at rejse en ny milliardfond, da der simpelthen ikke var den fornødne opbakning fra investorerne side, efter den amerikanske fond havde haft en række problemfyldtE opkøb de foregående år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Doughty Hanson eller LM Wind Power.

Læs også