Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pensionskasser går tomhændet fra milliardfond

Mens partnerkredsen er blevet forgyldt må en række pensionskasser nu sande, at de efter ti års investering i kapitalfonden Odin ikke kommer til at tjene noget på deres investering.

Kapitalfonden Odin har blandt andet brændt fingrene på møbelfirmaet Biva. Foto: Ernst van Norde

En række af landets største pensionskasser får ikke en krone ud af deres investering i kapitalfonden Odins første fond.

Giganter som PKA, Industriens Pension og Sampension postede i 2005 over 1 mia. kr. i kapitalfonden Odins nystartede fond, men her ti år senere har langt hovedparten af de pensionskasser nu takket ja til et tilbud om at blive købt ud af deres investering til samme pris, som de betalte for ti år siden.

De har penge i klemme i Odin
En række investorer herunder flere danske pensionskasser skød i 2005 1,1 mia. kr. i kapitalfonden Odins første fond Odin Equity. Herunder ses hvor meget de enkelte har i klemme:
  • PKA: 198 mio. kr.
  • Industriens Pension: 98 mio. kr.
  • Unipension: 68
  • Sampension: 41 mio. kr.

Dermed har investorerne ikke fået noget ud af deres millionstore investering, hvilket skal ses i lyset af, at de i stedet kunne have puttet deres penge i det børsnoterede aktiemarked, der næsten er tredoblet i samme periode.

Tilbuddet sker som et led i kriseramte Odins forsøg på at lave en større rekonstruktion af sin første fond på 1,1 mia. kr., hvor samtlige investorer har fået et tilbud om at komme ud af fonden, der siden 2005 har været ramt af en række problematiske investeringer herunder købet af konkursramte Biva og Greenhouse.

Fakta om Odin
  • Odin er en dansk kapitalfond, der råder over to fonde stiftet i henholdsvis 2005 og 2008. De to fonde har et samlet tilsagn på henholdsvis 1,1 og 1,4 mia. kr.
  • En stor del af Odins tilsagn kommer fra danske pensionskasser som PKA, Industriens Pension, Sampension, Unipension og AP Pension.
  • Især Odins første fond har været hårdt ramt af krisen med investeringer i bl.a. konkursramte Biva og Green House, ligesom man fortsat kæmper med en række selskaber.
  • Odin blev oprindeligt stiftet af Bernd Petersen, der blandt andet havde en fortid i den engelske kapitalfond Doughty Hanson.
  • Begge Odins fonde har indtil videre haft meget svært ved at levere afkast til de mange investorer, og Finans kunne således i foråret afsløre, at begge fonde indtil videre har leveret en multipel på omkring 1. Dermed har investorerne reelt ikke fået et afkast endnu.

Det bekræfter en række kilder over for Finans.

Flere af de hjemlige pensionskasser har samtidig fået tilbud om, hvorvidt de ville geninvestere i Odins fond med henblik på at sikre ny kapital og ændrede vilkår i håb om at kunne skabe afkast de kommende år. Langt de fleste har dog valgt at takke nej til at investere på de nye vilkår.

Mens en investering i Odins første fond har givet et elendigt afkast for investorerne, der ud over de nævnte også tæller AP Pension og Unipension, kan partnerne bag Odin herunder den pensionerede stifter Bernd Petersen dog glæde sig over, at de indtil videre har tjent over 80 mio. kr. på at styre Odins to fonde, der er stiftet i henholdsvis 2005 og 2008.

Vi må sande, at vi ikke har fået noget afkast.

Anonym Odin-investor

»Vi må sande, at vi ikke har fået noget afkast. Vi har fået et tilbud om at geninvestere i Odins første fond på nye vilkår, men det har vi takket nej til. Ideen med, at der kommer ny kapital, og at fondens levetid bliver forlænget, er fin, men vi ønsker ikke at være med mere,« siger en investor til Finans.

Managing partner i Odin Jacob Bergenholtz bekræfter over for Finans, at Odin i skrivende stund arbejder på nogle strategiske tiltag for sine to fonde, men han afviser, at de planer vil medføre et større udsalg af fondens selskaber.

»Vi arbejder på en løsning, som tilgodeser alle investorers behov, og vi regner med at være på plads inden længe. Herefter vil vi fortsætte udviklingen af de nuværende 12 porteføljeselskaber og søge yderligere investeringer i Danmark. Mere kan jeg ikke sige i dag,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også