Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kontroversiel kendisadvokat frifundet i spektakulær fransk svindelsag

Rettighedsadvokat Johan Schlüter slipper for at skulle i fængsel i Frankrig. Både han og kompagnon er blevet frifundet ved appelret i Paris.

Schlüter-sagen

Den fremtrædende danske rettighedsadvokat Johan Schlüter er mandag blevet frifundet i en spektakulær svindelsag i Frankrig.

Dommen underkender dermed afgørelsen i første instans fra sidste år, da Schlüter blev idømt 18 måneders fængsel for sin rolle i sagen, der handler om musikrettigheder fra den afdøde franske visesanger Charles Trenet.

Schlüters franske mareridt
  • Sagen handler om bl.a. musikrettigheder, som den franske visesanger, Charles Trenet, testamenterede til sin privatchauffør, Georges El Assidi.
  • Efter Trenets død i 2001 var enearvingen konkurstruet, bl. a. pga. den franske arveafgift.
  • Den danskboende forretningsmand Maurice Khardine fandt sammen med El Assidis rådgivere på at overføre rettigheder, gæld osv. til et dansk firma for blandt andet at optimere El Assidis skattebetalinger og sanere hans gæld.
  • Handlen skete med særlige vilkår, hvor enearvingen mistede kontrollen med sin arv. Dét er kernen i sagen, som parterne siden begyndelsen af 2007 har strides om.
  • Johan Schlüter blev involveret, da hans firma i foråret 2006 lavede de kontrakter, som skulle overdrage Trenet-arven til det danske selskab Nest, hvor Khardines firma sidder med de afgørende stemmer og dermed med magten.

Sidste år blev dommen afsagt, uden at den danske advokat havde afgivet forklaring, fordi han ikke turde vise sig på fransk jord på grund af en arrestordre.

Men under ankesagen i den franske appelret havde han fået en aftale i stand om, at han ikke risikerede anholdelse, hvis han mødte op for at give forklaring.

Johan Schlüter var dog ikke til stede under domsafsigelsen mandag i det franske justitspalæ, Palais de Justice, i Paris.

Også hans kompagnon i sagen, den danskboende Maurice Khardine, er frifundet.

Med dommen kan Johan Schlüter formentlig lægge sit franske mareridt bag sig.

»Appelrettens afgørelse afslutter et grotesk sagsforløb, som har stået på i adskillige år. Helt som forventet er jeg frifundet for samtlige anklager. Underrettens afgørelse fra sidste år, der alene var baseret på falske anklager er definitivt omgjort. Appelretten har fastslået, at jeg intet forkert har gjort,« siger Johan Schlüter i en skriftlig udtalelse.

Den franske straffesag har været gennemført i flere spor, og selv om Johan Schlüter og Maurice Khardine er frikendt i selve hovedsagen, blev de idømt bøder for samlet 63.000 euro og 60.000 euro i relaterede forhold.

Begge varsler, at der vil komme et efterspil i forhold til disse bøder.

Sideløbende med den franske sag er Johan Schlüter blevet hvirvlet ind i en dansk svindelsag, hvor tv- og filmproducenter mener sig snydt for 100 mio. kr. i Copydan-penge, som Johan Schlüter Advokatfirma fik millioner for at forvalte.

Den sag er under efterforskning af bagmandspolitiet, men den har allerede haft dramatiske konsekvenser for advokatfirmaet, som Finans fredag kunne afsløre er lukket.

BRANCHENYT
Læs også