Serier

Unge lapper økonomi med gæld: Rødt er det nye sort

Gæld er ikke længere noget, man slider for at komme af med. Gæld er noget, man har. Og det kan give den unge generation problemer senere i livet, mener sociolog.

Millennials: En ny generation af forbrugere
Unge venter i kø for at sikre sig den nye Iphone.  Foto: Bjørn Marcus Trappaud

De er vokset op i en tid med kreditkort, afbetalingsordninger og afdragsfrie lån. En hverdag, hvor en iPhone er en nødvendighed, ikke et valg. Og hvor det at skylde penge væk ikke længere er behæftet med skyld.

Og mens de unge og studerendes indkomster falder, optager de flere lån til at finansiere forbrug. Gæld er blevet et fast element i deres økonomi, ikke en knast, der skal høvles ned.

»Man kan se et klart skifte: Tidligere var der en meget stærk idé om, at gæld var noget, man skulle betale tilbage, noget man skulle ud af hurtigst muligt. Nu er det normale, at man er i en gældsat situation, og der er ikke nogen forventninger om, at man på et eller andet tidspunkt skal være gældfri,« siger Turf Böcker Jakobsen, sociolog og ansat i Forbrugerrådet Tænk.

Han er projektleder på det to-årige projekt finansieret af Trygfonden  "På rette spor", der handler om at undersøge og forebygge gældsproblemer blandt unge. Projektet offentliggøres til november og bygger bl.a. på en stor spørgeskemaundersøgelse. ..

Læs også
Top job