Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Caféejer slog tøjmilliardær i millionstrid

Østre Landsret har afvist et krav om, at milliardæren Troels Holch Povlsen må hæve huslejen til 10 mio. kr. for Café Norden på Strøget.

Gæsterne kan fra bordene uden for Café Norden se over på den dyre Louis Vuitton-butik på Amagertorv. Det italienske modehus Prada var klar til at give en årlig husleje på 10 mio. kr. for lejelmålet og en check til caféejeren på 45 mio. kr. for at flytte sine stole hen til en mindre mondæn adresse. Foto: Peter Hove Olesen

Bestseller-rigmanden Troels Holch Povlsen har netop fået en økonomisk begmand fra Østre Landsret. Café Norden på det mondæne Amagertorv og Østergade på Strøget i København kan blive boende til en årlig husleje på 6,7 mio. kr. Tøjmilliardæren havde hevet caféejerne Flemming Holm Knudsen og Charlotte Hovmøller i retten med krav om, at deres årlige leje skulle stige til næsten 10 mio. kr.

Café Norden har en helt unik placering med to af sine tre store glasfacader vendt direkte ud til den absolut dyreste strækning på Strøget ud til Amagertorv og Østergade.

Den placering skråt over for Louis Vuitton-butikken på Amagertorv var det italienske Prada parat til at betale en leje på lige knap 10 mio. kr. for.

Modehuset var samtidig klar til at udskrive en check på 45 mio. kr. til Café Nordens ejere for at få dem til at rømme lejemålet. Oven i det var tøjmilliardæren Troels Holch Povlsen klar til at betale yderligere 15 mio. kr. for at få Café Norden ud og gøre plads til Prada.

Men Flemming Holm Knudsen og hans hustru Charlotte Hovmøller sagde nej tak. Troels Holch Povlsen, der ejer ejendommen, svarede igen ved at hive café-ejerne i retten med krav om, at de skulle acceptere en huslejestigning til knap 10 mio. kr.

Østre Landsret sagde tirsdag kl. 10 nej til en lejestigning og pålagde ham at betale sagens omkostninger. For ifølge Østre Landsret var det generøse tilbud fra Prada ikke udtryk for en generel værdi af lejemålet, men mere en helt speciel eksklusiv nicheforretnings ønske om at brande sig selv:

»Det lægges endvidere til grund, at Prada i 2012 var villig til at betale en særlig høj leje for lejemålet. Efter bevisførelsen finder landsretten imidlertid, at denne villighed beroede på et individuelt ønske om optimal eksponering ved markedsføringen af et særdeles eksklusivt High end-brand, og det er ikke godtgjort, at tilsvarende liebhaverinteresser regelmæssigt ville være repræsenteret på markedet«, skriver Østre Landsret i dommen.

Dommen er en stadfæstelse af en tidligere byretsdom og dermed er den endelig. Prada har i dag lejet sig ind hos Illum lige overfor Café Norden.

Butiksmægler Stig Birk Dørler har stået for forhandlingen om en betydelig del af butikslejemålene på Strøget samt den tilstødende gågade Købmagergade. Han var ligeledes inde over forhandlingerne med Prada.

Han har ifølge sine udtalelser til landsretten aldrig tidligere hørt om lejere, der blev tilbudt mellem 50 og 60 mio. kr. for at give slip på deres lejemål. Beløbet er ifølge Dørlers forklaring dobbelt så højt som den højeste såkaldte afståelsessum, som han til dato har hørt om.

Derfor var han ifølge sin forklaring til retten helt overbevist om, at ejerne af Café Norden ville sige ja til den store check og flytte. I stedet krævede Flemming Holm Knudsen, at beløbet blev hævet til 60 mio. kr. Da der blev nikket ja til det kæmpe beløb, hævede han sit krav til 100 mio. kr. Eller som Stig Dørler forklarede sagen ifølge landsretsdommen:

»Prada var i Danmark i september 2012 og igen i december 2012. Prada havde i første omgang tilbudt 50 mio. kr., hvilket Flemming Holm Knudsen havde mødt med et krav om 60 mio. kr. I december kom to italienske repræsentanter fra Prada til Danmark for at afslutte forhandlingerne med en afståelsessum på 60 mio. kr. Dagen før de ankom til København, sagde Flemming pludselig, at hans pris var 100 mio. kr., og der blev derfor slet ikke forhandlet,« forklarede Stig Birk Dørler.

BRANCHENYT
Læs også