Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kapitalfonde i bitter strid om dansk it-firma

Kapitalfonden EQT mener ikke, at de fik hele sandheden, da de købte virksomheden Tia Technology sidste år og har derfor anlagt en voldgift mod de tidligere ejere.

EQT købte Tia Technology sidste år men mener nu, at selskabets tidligere ejere ikke fortalte hele sandheden om virksomheden.

Den store nordiske kapitalfond EQT er langt fra tilfreds med købet af den danske virksomhed Tia Technology og har derfor nu anlagt en voldgift mod selskabets ejere.

EQT købte det succesfulde danske it-selskab sidste år af kapitalfonden Dansk Kapitalanlæg med Lars Dybkjær i spidsen, men EQT er af den opfattelse, at den danske fond og dens ledere har tilbageholdt centrale informationer i forbindelse med den due dilligence, der blev lavet i forbindelse med købet.

Derfor trækker den nordiske fond nu Dansk Kapitalanlæg, der i dag er l lukket, i retten, ligesom EQT retter skytset mod Lars Dybkjær, der var ledende partner i Dansk Kapitalanlæg og nu står i spidsen for den nystartede fond GRO Capital.

Det erfarer Finans fra en række kilder med indgående kendskab til sagen.

EQT er af den klare opfattelse, at de tidligere ejere af Tia har leveret mangelfulde oplysninger om selskabets finansielle situation og fremtidsudsigter, og kapitalfonden mener således, at de har betalt en alt for høj pris for virksomheden i forhold til de reelle resultater i Tia.

Sagen kort

Tia Technology er et dansk it-selskab, der leverer løsninger til forsikringsbranchen.

Selskabet udspringer oprindeligt af Topdanmark og blev i 2006 opkøbt af Danske Kapitalanlæg.

I 2014 køber EQT samtlige aktier i selskabet og indsætter blandt andet tidligere SAS-direktør Vagn Sørensen som formand.

Det viser sig siden hen, at resultaterne slet ikke udvikler sig, som EQT havde forventet, og i koncernens første regnskab under EQT skriver fonden blandt andet, at den forventede vækst er udeblevet.

EQT har nu anlagt en voldgiftsag mod Dansk Kapitalanlæg, der sidste år blev relanceret under navnet GRO Capital.

EQT med partner Jannik Kruse Petersen, der er søn af Henning Kruse Petersen, betalte sidste år omkring en halv milliard kroner for Tia Technology, men siden har udviklingen i it-virksomheden skuffet markant.

Regnskabet for 2014/2015 viser således, at driftsresultatet i Tia er styrtdykket fra 40 til 8 mio. kr., og det har altså nu fået EQT til at kræve et tocifret millionbeløb af Dansk Kapitalanlæg. Fonden blev reelt lukket sidste år, mens fondens CVR-nummer blev overtaget af Lars Dybkjærs nye fond GRO Capital, der blev stiftet med hjælp fra Danica Pension, der har skudt 1 mia. kr. i fonden GRO Fund 1, der administreres af GRO Capital.

Lars Dybkjær og Dansk Kapitalanlæg betalte i sin tid omkring 300 mio. kr. for at overtage en kontrollerende aktiepost i Tia, der blandt andet blev kåret til Danmarks bedste it-virksomhed i 2009.

EQT i Danmark

EQT er en svensk baseret kapitalfond, der i årevis har været aktiv i Danmark.

Fonden er i Danmark i dag ledet af Morten Hummelmose, men tidligere har blandt andet Ole Andersen og Peter Korsholm stået i spidsen for EQT’s forretninger i Danmark.

EQT har herhjemme blandt andet stået bag opkøbet af ISS i 2005 og den senere børsnotering af virksomheden.

Samtidig opkøbte kapitalfonden forrige år detailkæden Tiger, ligesom man for nylig har købt både Færch Plast, Huscompagniet og Nordic Avation Capital.

EQT ejer samtidig Tia Technology via fonden EQT Mid Market, der har et samlet tilsagn på godt 8 mia. kr.

Hverken EQT eller Lars Dybkjær ønsker over for Finans at kommentere den følsomme sag, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vagn Sørensen, der blev indsat som formand i Tia i juni sidste år i forbindelse med EQT's køb af virksomheden.

Læs også