Tema
0

LO-bagland i oprør over dagpengeaftale

LO og FTF’s lokale formænd er voldsomt utilfredse med centrale dele i dagpengekommissionens forslag og den endelige aftale.

Forandringens vinde trækker i de røde faner
De to formænd fra LO og FTF, Harald Børsting og Bente Sorgenfrey er kommet i modvind fra baglandet, der i stor stil er utilfredse med dagpengeaftalen. Foto: Ditte Valente.

Mens LO’s formand kaldte dagpengeaftalen for en »fornuftig dagpengeløsning med en enkelt tidsel«, så er LO’s bagland, mildt sagt, af en anden opfattelse. Tre karensdage er tre for meget, lavere dimittendsats er en klar fejl og det er aldeles uacceptabelt at lave en dagpengeaftale, hvor der stadig forventes at falde 6.800 ud af systemet.

Det er meldingerne fra et overvældende flertal af i alt 115 lokalformænd i LO-forbundene og blandt FTF’s fagforeninger, som har deltaget i en rundspørge for Finans.

Det siger rundspørgen
  • 83 lokale LO-formænd og 32 fagforeningsformænd under FTF har svaret på en rundspørge fra Finans om bl.a. dagpengeforslaget fra Dagpengekommissionen.
  • Rundspørgen blev udsendt dagen før, regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik en aftale.
  • 92 pct. af LO’erne og 47 pct. af FTF’erne mener slet ikke, der skal være karensdage som finansiering til dagpengeløsningen.
  • 95 pct. af LO’erne og 87 pct. af FTF’erne mener ikke, det er i orden at sænke satsen for dimittender mere end de 78 pct., som kommissionen foreslog. Dagpengeaftalen endte på 71,5 pct. for dimittender uden forsørgelsespligt.
  • 85 pct. af LO’erne og 83 pct. af FTF’erne mener ikke, at det er et acceptabelt niveau, at niveauet for dagpengemodtagere, der ifølge kommissionens forslag falder ud, kun reduceres med 2.100.
  • Overordnet har det gavnet lønmodtagerne, at LO og FTF var med i kommissionen. Det siger 72 pct. af LO’erne og 77 pct. af FTF’erne.
  • Endelig viser rundspørgen, at 77 pct. af LO’erne ikke mener, man fik nok ud af en socialdemokratisk ledet regering. Deltagerne fra FTF, der er upolitisk, blev ikke spurgt til dette.

»Det er simpelthen ikke godt nok. Harald Børsting (formand for LO, red.) og Bente Sorgenfrey (formand for FTF, red.) skulle have sagt nul karensdage. Det, vi hører nu, er løftebrud fra både Socialdemokraterne, Venstre og DF i forhold til, hvad de sagde før valget. Det er et meget alvorligt angreb på dagpengesystemet,« siger Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland.

Hans formandskollega fra HK Sydjylland, Ole Kjær, er enig og utilfreds med, at der fortsat ryger knap 7.000 dagpengemodtagere årligt ud af systemet.

Det er simpelthen ikke godt nok.

Viggo Thinggaard, Formand, HK Østjylland.

»Ved reformen fra 2010 var det mellem 2000 og 4000. Nu er det en succes, at der kun er 6.800, der falder ud. Det er absurd. Det burde være en succes, hvis vi var under skrækscenariet fra 2010,« mener Kjær.

Heller ikke FOA-formand i Aarhus, Kirsten Norman Andersen, ser særlig positivt på aftalen.

»Det er interessant, at man nu laver socialpolitik på en forsikringsordning ved at sige, at ikke-forsørgere skal betale regningen. Det smager grimt, og man skyder forbi ved at sige, de kan klare sig. Men der er mange rabatordninger som studieboliger og transport, der bliver dyrere. Det vender på alle måder den tunge ende nedad,« mener hun.

Thomas Wester-Andersen er formand for Kort- og Landmålingsteknikernes Forening i FTF, og han synes overordnet det er en god aftale. Han er en af de få, der kalder det »fornuftigt« med tre karensdage som motivation til at finde job. Han er derimod ikke vild med den største finansieringskilde – dimittenderne – og der skulle have været flere penge ude fra:

»Jeg synes, opdraget med at finde pengene inden for systemet var forkert, og det er de forkerte, der betaler. Det kan ikke være rigtig, og det er mærkeligt, der kommer socialpolitik ind i en forsikringsordning,« siger han.

TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

BRANCHENYT
Læs også